Investigació

L’episodi de la vida de Giorgia Meloni que va preferir no explicar

En més de 30 anys de residència a Espanya, el pare de la pròxima primera ministra italiana va ser restaurador, empresari oportunista, traficant i candidat electoral a les Balears entre el 2007 i el 2011

L’episodi de la vida de Giorgia Meloni que va preferir no explicar

Piero Cruciatti

5
Es llegeix en minuts

Francesco Meloni. És el pare que Giorgia Meloni ha volgut oblidar: la va abandonar dues vegades, va regentar un restaurant a les Canàries, va ser capturat a Menorca quan transportava en un veler 1.500 quilos d’haixix procedent del Marroc per a les màfies italianes i va ser condemnat a 9 anys de presó a Mallorca, segons ha informat aquesta setmana Diario de Mallorca, del grup Prensa Ibérica.

Els més de 30 anys de vida a Espanya de Francesco Meloni, com a restaurador a La Gomera, empresari oportunista a Madrid, traficant d’haixix condemnat a 9 anys de presó a Mallorca i candidat d’un partit antisistema en dues eleccions autonòmiques a les Balears i en dues de generals, són el capítol que la pròxima primera ministra d’Itàlia va preferir no escriure en la seva biografia, ‘Io sono Giorgia’, publicada el maig del 2021 per l’editorial Rizzoli. 

En aquestes pàgines hi apareix reflectit tan sols el dolor per l’absència del pare, que va abandonar la família –la mare Anna i la germana Arianna–, a Roma el 1980, quan ella només tenia 3 anys, les visites anuals a La Gomera de dues setmanes de durada fins als 11 i, després, la indiferència més absoluta per a qui, segons Giorgia Meloni, s’havia convertit en un desconegut. O això és, almenys, el que va voler reflectir en la seva biografia. 

Francesco es converteix a Espanya en Franco, com el comencen a anomenar els seus pròxims. Arriba a La Gomera en un veler anomenat Cavall Boig, en la primera de les grans travessies a través de l’Estret que protagonitzarà. Regenta el restaurant Marqués de Oristano, on es reunien molts contractistes i clients d’alt poder adquisitiu de la zona, i coneix una altra dona, amb qui té quatre fills més. 

Molts veïns el recorden encara, com recorden també una última etapa a l’illa més convulsa, en la qual el restaurant i altres negocis turístics que va regentar li comencen a anar malament. Giorgia Meloni rememora d’aquells anys una altra fugida del seu pare amb barco. Ella tenia 11 anys i ell la va abandonar per segona vegada en 8 anys i la va deixar sola amb la seva nova família. Va prometre que no el tornaria a veure

Francesco Meloni desapareix de les Canàries a principis de 1990. I el seu rastre torna a aparèixer el 24 de setembre a la nit a Menorca, quan el veler que patroneja, anomenat Cool Star, un Gib Sea 522 de 16 metres d’eslora i bandera i fabricació francesa entra a les 21.30 a la cala natural del port de Maó, amb la línia de flotació més baixa del normal i tres tripulants més a bord, dos fills de la seva dona i el seu gendre. Els quatre navegants tenen ganes de tocar terra. Atraquen, surten a sopar i prenen unes copes despreocupats. Però desconeixen que la policia els segueix i que el veler porta una radiobalisa oculta. 

Tots quatre són detinguts. El jutge d’instrucció Bartomeu Mesquida, germà de qui era director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, es trasllada des de Palma a Maó i al vaixell són decomissats els 1.500 quilos d’haixix distribuïts en sacs i amagats a la cabina. L’instructor decreta presó preventiva i la fiscalia sol·licita una pena conjunta de 40 anys, presó per delictes contra la salut pública i contraban. L’any següent, 1996, l’Audiència de Palma sentencia el pare de Giorgia Meloni a una pena de nou anys de presó i els fills de la seva segona dona i el seu gendre, a qui Francesco Meloni exculpa durant el judici, a quatre. 

Els jutges Eduardo Calderón i Juan Catany recorden que van oferir a Meloni un acord amb reducció de pena si revelava el nom dels autors de l’encàrrec, frustrat després d’una operació policial internacional, però Meloni s’hi va negar. «La prigione non è la vita», va respondre (la presó no és la vida), mentre feia lliscar la mà pel coll amb el palmell de la mà de cap per avall, un gest molt gràfic del que suposa l’omertà. El tribunal va considerar que el pare de Giorgia Meloni era un transportista, «que va fer aquesta feina per a algú important i sospitàvem que era per a algun grup mafiós».

Aquell mateix any un grup de fiscals italians es va desplaçar fins a Palma per prendre declaració a dos mariners de la mateixa nacionalitat empresonats per la presumpta implicació en el desembarcament a Sant Elm d’una partida d’haixix que procedia del Marroc i amb destí final a Itàlia d’una quantitat similar a la que transportava Meloni. A més hi havia altres casos que confirmaven als investigadors que les Balears s’havien convertit en una escala habitual de grans quantitats de droga del Marroc amb destí a Itàlia

Meloni va preparar el viatge amb minuciositat. Va llogar el veler el juliol de 1995 en una agència de Gènova. El 5 de setembre va salpar del port esportiu de Bandol, situat entre Marsella i Toló. La seva primera escala és Almeria, on desembarca la seva dona i una de les seves filles. El dia 19 arriba a Gibraltar i el 21 arriba al Marroc, on carrega l’haixix en aigües jurisdiccionals des d’una altra embarcació. La tornada és molt més ràpida. En només tres dies arriba a Maó, on el viatge acaba abans d’arribar a França.

Notícies relacionades

Meloni comença a complir condemna quan la seva filla Giorgia ja fa tres anys que milita en el Front de Joventut del Moviment Social Italià (MSI), el partit d’ideologia neofeixista de passat tan violent. El rastre del seu pare torna a aparèixer el 2001 a Madrid, quan registra una societat denominada No Fumo Más SL.

I reapareix de nou a Mallorca quan, el 2007, es presenta a les eleccions autonòmiques de les Balears a les llistes al Parlament i al Consell de Mallorca per la formació Ciutadans en Blanc, que aconsegueix 1.216 vots a la cambra legislativa i 937 a la insular. L’any següent, es presenta al Congrés. Continua residint a Palma i el 2011 es torna a presentar a les mateixes llistes al Parlament, aconsegueix 3.163 vots i es presenta també a les municipals a l’Ajuntament de Palma i a les generals del mateix any a les llistes al Senat. Tres anys abans la seva filla Giorgia s’havia convertit en ministra de Política Juvenil del IV Gabinet Berlusconi i l’any següent fundaria la coalició Germans d’Italia, la coalició que li ha donat el poder.