Violència al Pròxim Orient

Almenys quatre morts i 44 ferits en noves batudes a Cisjordània

  • Una incursió militar israeliana al camp de refugiats de Jenín, al nord dels territoris ocupats, se suma a la tensió a Jerusalem Est després de l’entrada d’ultranacionalistes jueus a l’esplanada de les Mesquites

Almenys quatre morts i 44 ferits en noves batudes a Cisjordània

EFE / ALAA BADARNEH (Efe)

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La tensió s’enquista a Cisjordània. Almenys quatre palestins han mort i 44 més han resultat ferits durant una incursió militar israeliana al camp de refugiats de Jenín, al nord dels territoris ocupats. És l’última de les batudes de l’Exèrcit israelià que fa més de mig any que les intensifica. La ciutat de Jenín ha sigut aquest dimecres escenari de tirotejos, detonacions d’explosius en llars, i passejades d’excavadores i vehicles blindats entre els carrerons. Mentrestant, a Jerusalem Est, segueixen els enfrontaments entre soldats israelians i manifestants palestins després de l’entrada d’ultranacionalistes jueus a l’esplanada de les Mesquites.

«Som aquí per al martiri», crida una multitud d’homes sostenint en alt un cos amortallat pels carrerons de Jenín. «Per a tu, [Déu], les nostres ànimes són barates», imploren al cel. Aquestes quatre noves víctimes s’uneixen als més de 97 palestins assassinats per les forces israelianes des de començament d’any a Cisjordània. El 2022 ja és l’any més mortífer als territoris ocupats des dels últims set. Israel afirma que la majoria de morts estaven enfrontant-se violentament amb els soldats, però Cisjordània, sota ocupació militar des del 1967, bull.

Durant el matí de dimecres, l’Exèrcit israelià va enviar comandos, alguns d’encoberts, a la capital de la resistència palestina per capturar dos palestins sospitosos de realitzar emboscades amb armes, segons ha anunciat la policia israeliana. Quan els soldats van envoltar una casa al camp de refugiats, el comunicat afirma que els palestins van obrir foc i van fer detonar una bomba, i van rebre trets. La batuda ha provocat enfrontaments armats entre els dos bàndols. Els palestins van llançar pedres i van obrir foc contra les tropes israelianes que van matar dos palestins més i van ferir-ne almenys 44 més.

«Escalada perillosa»

Per la seva banda, el partit Al-Fatah del president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbàs, ha convocat protestes i una vaga general a Cisjordània per aquesta «escalada perillosa». Un dels assassinats és Ahmed Alawneh, un oficial d’intel·ligència palestí de 24 anys. La «política d’escalada» d’Israel no brindarà «legitimitat, seguretat o estabilitat, ja sigui als llocs sagrats islàmics i cristians o a Jenín», ha denunciat Nabil Abu Rudeineh, un portaveu d’Abbàs. 

Notícies relacionades

Al seu torn, Jerusalem Est torna a ser focus de violència. Centenars de jueus ultranacionalistes han ingressat al complex de l’esplanada de les Mesquites a la ciutat ocupada, sota la protecció de les autoritats israelianes. Mentrestant, la policia israeliana ha atacat els palestins reunits en el complex i ha impedit que d’altres hi ingressessin. S’han registrat ferits i alguns detinguts, entre atacs de les forces israelianes a dones, avis i periodistes. Aquest clima de tensió comença a alarmar les autoritats dins i fora dels territoris ocupats. 

Entre les incursions israelianes nocturnes, els enfrontaments, les morts consegüents, les detencions i el buit polític sota una Autoritat Palestina cada vegada més impopular, hi ha por que aviat aquesta violència pugui convertir-se en una tercera intifada o aixecament. «Tenim una gran necessitat de membres dels serveis de seguretat», ha demanat un grup paraigua de militants locals en una declaració oberta dirigida a Abbàs. «Declareu la lluita i serem els vostres soldats; aquest enemic només coneix el llenguatge de la potència de foc», ha afegit. Les pròximes setmanes seran claus a Palestina.