Desequilibri financer

El Banc d’Anglaterra intervé amb la compra de bons «a l’escala que calgui» per estabilitzar l’economia britànica

Després de l’anunci, la lliura esterlina té una forta caiguda davant el dòlar

El Banc d’Anglaterra intervé amb la compra de bons «a l’escala que calgui» per estabilitzar l’economia britànica

REUTERS / Clodagh Kilcoyne

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Banc d’Anglaterra (BoE) prepara la compra massiva bons britànics en una intervenció extraordinària per estabilitzar l’economia del Regne Unit i tranquil·litzar els mercats financers, després del desgavell provocat per la rebaixa d’impostos anunciada divendres, en el minipressupost que portarà a terme el Govern de Liz Truss. El Banc assenyala que comprarà temporalment bons a llarg termini «a l’escala que calgui», per «restaurar les condicions dels mercats i reduir riscos de contagi a les condicions creditícies d’empreses i llars del Regne Unit». L’operació, afegeix el BoE «estarà assegurada completament pel Tresor del Regne Unit».

La intervenció d’emergència es produeix arran de la pujada en espiral dels interessos cobrats al Govern pel seu deute, els més alts dels últims 20 anys. La mesura podria no ser suficient per restablir la calma. Després de l’anunci del BoE la lliura esterlina, que havia recuperat certa estabilitat, va caure un 1,6% davant el dòlar. Advertència de l’FMI 

caure un 1,6% davant el dòlar. Advertència de l’FMI El Fons Monetari Internacional (FMI), en una altra intervenció extraordinària, ha mostrat en un to molt dur la seva preocupació, per les conseqüències del pressupost del ministre de Finances britànic, Kwasi Kwarteng, que pot augmentar la inflació i és «altament probable que generi un augment de la desigualtat». L’FMI «segueix molt de prop» la situació creada pel Govern de Truss  i demana a la primera ministra que «reavaluï el seu pla». «Atesa l’elevada pressió inflacionista que pateixen molts països, incloent-hi el Regne Unit, no recomanem en aquests moments paquets fiscals amplis i indiscriminats», assenyala l’FMI.

 Temor a la City i a Wall Street

Notícies relacionades

Kwarteng ha estat dimecres al matí entrevistant-se a la seu del Tresor amb representants del Banc d’Amèrica, JP Morgan, Standard Chartered, Citi, UBS, Morgan Stanley i Bloomberg, per discutir la situació. El ministre ha reiterat el seu «compromís amb la sostenibilitat fiscal» i continua defensant el seu pla com a via per potenciar el creixement econòmic. A la City de Londres i a Wall Street hi ha el temor que passi exactament el contrari. Les grans rebaixes d’impostos poden augmentar de manera incontrolada la inflació, situada actualment en el 9,9%, i obligar el BoE a apujar els tipus d’interès, que estan en el 2,5% i poden arribar al 6% la pròxima primavera, segons pronostiquen els mercats.

 

Temes:

Regne Unit