Viu a Rússia

Putin concedeix la ciutadania russa a Edward Snowden

L’exanalista de la CIA va destapar l’estratègia dels EUA que utilitzava la tecnologia com a eina per a l’espionatge massiu de la població a escala mundial

Videoconferència de Snowden des de Moscou

Videoconferència de Snowden des de Moscou

1
Es llegeix en minuts

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha concedit aquest dilluns la ciutadania russa a l’exanalista de la CIA Edward Snowden, segons el decret publicat al portal d’informació oficial. El nord-americà Snowden, de 39 anys i que va rebre asil polític a Rússia el 2013, figura entre els estrangers que han rebut aquest dilluns el passaport rus per decisió del cap del Kremlin. La decisió de Putin ve a animar la polèmica entorn de Snowden, defensat per uns i injuriat per d’altres per haver destapat una operació d’espionatge massiu impulsada des dels EUA.

Notícies relacionades

El juny del 2013, Edward Snowden va fer arribar a periodistes documents d’intel·ligència dels Estats Units, destapant així l’estratègia de l’Estat per utilitzar la tecnologia com a eina per a l’espionatge massiu de la població a escala planetària. En concret, Snowden va revelar com els governs estaven extraient en secret una gran part de les comunicacions personals, com missatges privats de correu electrònic, ubicacions telefòniques, historials de pàgines web visitades i molt més. I tot això sense consentiment.

Destapar aquesta pràctica massiva va suposar un abans i un després en la consciència col·lectiva de la privacitat a escala mundial i va desencadenar un debat que es manté sobre els límits de l’Estat. Aquesta polèmica es va traduir en reformes legals i va ajudar a protegir una mica més la intimitat davant les grans empreses i els estats. Per a alguns, Edward Snowden es va convertir en heroi dels drets humans. Però per a d’altres va trair el seu país, per la qual cosa els EUA pretenen jutjar-lo. El 2016, el cineasta Oliver Stone va rodar la pel·lícula ‘Snowden’. A l’estiu del 2019, Snowden publica la seva autobiografia, titulada ‘Vigilància permanent’. Viu a Rússia.