La NSA va pagar a gegants informàtics per la seva col·laboració, segons 'The Guardian'

Yahoo, Google, Microsoft i Facebook van rebre diners per les despeses vinculades a les seves tasques de vigilància

Snowden, en la roda de premsa que va oferir a l’aeroport de Moscou setmanes enrere.

Snowden, en la roda de premsa que va oferir a l’aeroport de Moscou setmanes enrere. / AFP

2
Es llegeix en minuts

L'Agència Nacional de Seguretat dels EUA (NSA) va pagar milions de dòlars a les grans empreses d'internet, entre ellesYahoo,Google,MicrosoftiFacebook, per compensar-les per les despeses vinculades a les seves peticions de vigilància informàtica, ha informat aquest divendres el diari'The Guardian'. El rotatiu, que cita nous documents facilitats per l'extècnic de laCIAEdward Snowden, assenyala que d'aquesta manera es prova per primera vegada la vinculació entre aquestes empreses d'internet i els programes d'espionatge dels EUA.

Aquestes despeses addicionals es devien als nous requisits exigits per la Cort Fisa, creada per la llei de vigilància d'intel·ligència estrangera (Fisa) i encarregada d'autoritzar i supervisar l'activitat de la NSA, que va declarar inconstitucional el programa el 2011. La suspensió es va decidir després de saber-se que la NSA interceptava milers de correus que violaven la privacitat de persones sense relació amb el terrorisme, cosa que va obligar l'agència a canviar la forma de recopilar informació electrònica.

Costos

A partir d'aleshores, l'agència va començar a sol·licitar que la Cort Fisa firmés "certificacions" anuals per garantir un marc legal per a aquestes operacions de vigilància, tot i que només es renovaven de manera temporal. "Els problemes de l'any passat van tenir com a resultat múltiples extensions de les dates de venciment dels certificats, cosa que va provocar despeses de milions de dòlars als proveïdors del programa de vigilància per implementar cadascuna de les següents extensions. Aquests costos van anar a càrrec de les Operacions de Fonts Especials", assenyala un d'aquests documents interns de la NSA datat a finals del 2012.

Programes d'espionatge

Notícies relacionades

Snowden va explicar a 'The Guardian' que aquest òrgan d'Operacions de Fonts Especials és la "joia de la corona", ja que coordina tots els programes d'espionatge que es basen en les "aliances corporatives" amb empreses de telecomunicacions i proveïdors d'internet que ofereixen accés a dades de comunicacions. Abans de divulgar les noves revelacions, el diari britànic va preguntar a diverses d'aquestes companyies sobre el seu paper en aquests programes.

Sense compensació

Un portaveu de Yahoo va explicar que les "lleis federals exigeixen que el Govern dels EUA reemborsi els proveïdors en tots els costos incorreguts per respondre a tots els procediments legals obligatoris imposats pel Govern". "Hem sol·licitat aquests reemborsaments d'acord amb la llei", va afegit Yahoo, si bé va eludir confirmar la seva participació i paper en aquests programes. Per la seva banda, Facebook va respondre, també a través d'un portaveu segons el diari, que "mai ha rebut cap compensació en relació amb el seu compliment d'una petició de dades del Govern". Microsoft i Google no s'hi ha pronunciat, va informar 'The Guardian'.