Huracà

El pas del ‘Fiona’ per la República Dominicana deixa un mort i centenars de desplaçats

  • El mort, de 72 anys, intentava podar un arbre al seu jardí i li va caure a sobre

El pas del ‘Fiona’ per la República Dominicana deixa un mort i centenars de desplaçats

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

Una persona morta, centenars de desplaçats, milers de persones sense energia elèctrica, rius desbordats, la caiguda d’un pont i la demolició d’arbres és el panorama que va deixar aquest dilluns l’huracà ‘Fiona’ després del seu pas per la República Dominicana.

Les conseqüències del fenomen meteorològic, de categoria 1 a l’escala de Saffir-Simpson sobre un màxim de 5, van portar que l’Executiu declarés zona d’emergència les províncies més afectades per les pluges i vents associats a l’huracà: La Altagracia, La Romana, El Seibo, Hato Major i Monte Plata, totes a l’est, i María Trinidad Sánchez, Duarte i Samaná, al nord-est.

El president dominicà, Luis Abinader, va anunciar aquest dilluns en una conferència de premsa que es traslladarà demà a una de les zones més danyades, La Altagracia, on s’instal·larà un dels dos centres d’operacions anunciats aquest dilluns per atendre les necessitats causades pel ‘Fiona', el primer huracà que toca aquest país caribeny en els últims 18 anys.

Els efectes del cicló i la manera d’abordar-los han influït perquè Abinader encara no hagi decidit si viatjarà dimarts a l’Assemblea General de les Nacions Unides, com es va anunciar diumenge. «La prioritat són ara els temes aquí, a la República Dominicana», va dir el governant per avançar que, si es produís el viatge a Nova York, serà per «un temps molt reduït».

Al municipi de Nagua (nord-est del país), els vents del ‘Fiona’, que va envestir de ple el dia anterior Puerto Rico, van causar la mort d’un home de 72 anys que intentava podar un arbre al pati de casa seva quan li va caure a sobre, segons va informar a Efe el director en aquesta ciutat de la Defensa Civil, Franklyn Taveras.

Un informe preliminar del Centre d’Operacions d’Emergències (COE) va precisar que 789 persones es troben desplaçades de casa seva a causa de l’huracà, que ha afectat 54 cases, i que més d’11.500 clients no tenen fluid elèctric. D’altra banda, el Ministeri d’Obres Públiques i Comunicacions va comunicar el col·lapse d’un pont al nord a prop de l’autopista Duarte, la de més trànsit del país.

El ‘Fiona’, després d’entrar a la República Dominicana amb vents de 150 quilòmetres per hora i ràfegues superiors, va causar la caiguda d’arbres i pals de la línia elèctrica en províncies de l’est i del nord-est del país. Encara es mantenen tancats els aeroports internacionals Juan Bosch, de Samaná, i el de La Romana, a més del domèstic d’Arroyo Barril, també a Samaná. Aquesta tarda local, l’Aeroport Internacional de Punta Cana, on arriba el major nombre de turistes al país, ha donat compte de l’aterratge del primer vol després del pas del ‘Fiona’.

Notícies relacionades

El Servei Nacional de Salut (SNS) va informar que a La Altagracia van resultar afectats els hospitals de maternitat i maternoinfantil. En el primer els forts vents van fer caure el reixat frontal, i en el segon, la caiguda de pals de la línia elèctrica va causar un tall d’energia. A fi de fer front a tots aquests efectes, l’Executiu va emetre un decret pel qual es declaren com una emergència els procediments necessaris per a auxiliar a les províncies més afectades per l’huracà. D’aquesta manera, s’autoritza una vintena d’institucions de l’Estat actuar immediatament en qüestions relacionades amb la provisió de medicaments, aliments, sistema energètic, aprovisionament d’aigua i assistència social en general i educació, entre altres assumptes.

Les autoritats pronostiquen que els xàfecs associats al ‘Fiona’ continuaran dimarts sobre les zones més afectades per l’huracà i mantenen en condicions d’alerta tot el territori, incloent-hi la capital dominicana i la seva província, on les pluges han tingut un impacte mínim.