Catàstrofe natural

Més de vuit milions d’evacuats al Japó per l’arribada d’un supertifó «sense precedents»

Les autoritats locals han emès una alerta de nivell 5, la més alta de l’escala d’alerta de desastres japonesa

Més de vuit milions d’evacuats al Japó per l’arribada d’un supertifó «sense precedents»
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys vuit milions de persones de 3,7 milions de llars han rebut l’ordre d’evacuació al sud i l’oest del Japó a causa de l’arribada del tifó ‘Nanmadol’, una tempesta «sense precedents», segons les autoritats nipones.

Les ordres d’evacuació afecten concretament les regions de Kiushu, Shikoku i Chugoku, on s’han comptabilitzat ja 33 persones lesionades per incidents relacionats amb la tempesta, segons informa la televisió pública NHK.

Les autoritats locals han emès una alerta de Nivell 5, la més alta de l’escala d’alerta de desastres japonesa, tant a Kiushu com a les prefectures de Kagoshima i Miyazaki. En aquestes dues últimes zones s’ha alertat més de 110.000 persones de 55.000 llars.

L’Agència Meteorològica del Japó ha emès aquest diumenge una advertència especial per un tifó «sense precedents» per l’imminent perill d’inundacions, crescudes de rius i esllavissaments de terra.

La tempesta ha tocat terra a prop de la ciutat de Kagoshima, a l’illa de Kiushu, cap a les 19.00 hores de diumenge (12.00, hora peninsular espanyola). Després continuarà la seva ruta cap a Chugoku, a l’oest del Japó a una velocitat d’uns 20 quilòmetres per hora.

El tifó podria portar «tempestes sense precedents, onades altes i marors ciclòniques», segons ha detallat l’Agència Meteorològica del Japó en un comunicat.

«Aneu molt amb compte amb les tempestes, les onades altes i les marors ciclòniques. A més, és probable que al sud i al nord de [l’illa de] Kiushu s’experimentin pluges torrencials rècord, així que estigueu atents a esllavissaments de terra, inundacions de terres baixes, crescudes de rius i inundacions», han advertit les autoritats japoneses.

En concret, a l’illa de Kiushu, s’esperen registres de pluja des dels 400 fins als 600 mil·límetres en tot just 24 hores. A les prefectures de Tokai i Kinki –totes dues al centre del Japó– s’esperen pluges de 300 i 250 mil·límetres, respectivament.

No obstant, tot i que el tifó, el 14è d’aquesta temporada a la regió, s’havia debilitat a les 3.00 hores (hora local) de diumenge, encara hi ha la possibilitat de ratxes de 250 quilòmetres per hora, segons ha informat l’agència Kyodo. Ja s’han registrat vents de fins a 156 quilòmetres per hora a l’illa de Yakushima.

Molts vols han sigut cancel·lats a la part sud del Japó, igual com els serveis de tren bala entre les estacions de la ciutat d’Hiroshima i Hakata. Així mateix, s’ha reduït la freqüència de trens entre Hiroshima i Osaka, al centre del país.

Notícies relacionades

A més, s’hi ha sumat l’alerta de tsunami emesa per l’Agència Meteorològica del Japó per a la part sud de l’illa d’Okinawa pel terratrèmol registrat a Taiwan.

En concret, l’Agència ha advertit d’un increment de l’onatge a les zones de Miyako i Yaeyama de la prefectura d’Okinawa, tot i que finalment s’ha aixecat l’alerta després de constatar-se que no hi ha hagut crescuda.