Energia

Brussel·les proposa als països de la UE reduir un 10% el consum d’electricitat

La Comissió Europea també proposa limitar els ingressos de les companyies elèctriques, establint un límit al mercat elèctric d’entre 180 i 200 euros el megawatt/hora

Brussel·les proposa als països de la UE reduir un 10% el consum d’electricitat
1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) presentarà aquest dimecres una proposta legislativa perquè els països de la UE redueixin el seu consum mitjà d’electricitat un 10% i que aquest estalvi sigui d’almenys un 5% en hores punta, segons van informar aquest dimarts a Efe fonts europees.

A més d’aquest estalvi en electricitat, l’Executiu també proposarà limitar els ingressos de les companyies elèctriques, establint un límit en el mercat elèctric d’entre 180 i 200 euros el megawatt/hora per a la generació d’origen renovable, nuclear i amb lignit, van afegir les fonts.

La tercera mesura que prepara Brussel·les seria un impost sobre els beneficis extraordinaris de companyies de combustibles fòssils (petroli, gas, carbó i sector de la refineria), que també estan engrandint els seus guanys gràcies als elevats preus del gas.

El tipus d’aquesta «contribució de solidaritat», tal com l’anomenen les autoritats comunitàries, seria del 33%, segons un esborrany de la normativa que ha publicat el mig francès ‘Contexte’.

L’objectiu d’aquestes propostes legislatives –debatudes ja aquest dimarts pels comissaris– és abaratir el preu de l’energia davant l’escalada de preus del gas i l’electricitat causada en gran part per la invasió de Rússia sobre Ucraïna el febrer passat.

L’Executiu comunitari té previst anunciar les mesures aquest dimecres durant el Discurs de l’Estat de la Unió que la presidenta Ursula von der Leyen pronunciarà davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg (França).

Notícies relacionades

Després d’aquest anunci, s’obrirà un període de negociació de diverses setmanes i la intenció dels socis comunitaris és arribar a un acord en la reunió extraordinària de ministres d’Energia convocada divendres 30 de setembre a Brussel·les.

Els estats membre també van debatre divendres passat la possibilitat de fixar un límit al preu del gas importat des de Rússia, però van reconèixer que queda «feina per fer» sobre aquesta qüestió, també per determinar si l’esmentat límit podria també afectar altres proveïdors com Algèria o Noruega.

Temes:

Electricitat