Acte inaugural

Obama torna a la Casa Blanca per presentar el seu retrat presidencial

La tradició de tornar a la residència de Washington durant el mandat del successor va ser trencada per Trump

1
Es llegeix en minuts

Barack Obama i la seva dona, l’ex primera dama Michelle Obama, van tornar aquest dimecres a la Casa Blanca per a la presentació dels seus retrats oficials, en una jornada organitzada pel també demòcrata Joe Biden, més de cinc anys després que l’expresident deixés el càrrec. Grans retrats formals dels presidents i primeres dames dels EUA adornen les parets, els passadissos i les habitacions de la Casa Blanca.

Habitualment, un expresident torna per a la inauguració durant el mandat del seu successor, però no es va fer cap cerimònia per als Obama mentre el president republicà Donald Trump va ser al càrrec.

Els retrats anteriors dels Obama que es van donar a conèixer el 2018 i es van col·locar a la Galeria Nacional de Retrats del Smithsonian s’han convertit en una important atracció turística. Els Obama van seleccionar els artistes negres Kehinde Wiley i Amy Sherald per pintar-los, els primers encàrrecs d’artistes negres per a retrats presidencials al museu.

Trump, abans de guanyar les eleccions el 2016 i succeir Obama el 2017, va ser un defensor durant molt temps del moviment ‘birther’, que suggeria que Obama no va néixer als Estats Units i, per tant, no hauria de ser president.

El president de l’Associació Històrica de la Casa Blanca, Stewart McLaurin, assegura que no hi ha un procés reglat estricte per als retrats presidencials. «Depèn realment del president actual a la Casa Blanca i de l’expresident representat al retrat determinar el moment adequat, però no hi ha un cronograma establert», ha explicat.

Notícies relacionades

Biden, llavors vicepresident, i la seva dona, Jill, van estar a prop dels Obama durant la presidència d’Obama, ja que van manejar les seves vides polítiques i personals, inclosa la mort del fill de Biden, Beau, de càncer. «En el transcurs dels seus vuit anys junts al càrrec, una estreta associació entre els dos homes va créixer a través dels alts i baixos de la feina i la vida», va dir dimarts als periodistes la secretària de premsa de Biden, Karine Jean-Pierre.

Obama ha tornat a la Casa Blanca una vegada des que va deixar el càrrec i es va unir a Biden a l’abril per a un esdeveniment per promocionar la seva llei emblemàtica d’atenció mèdica, coneguda com a Obamacare.