Desplegament inferior

Putin acudeix als exercicis militars conjunts amb forces xineses

  • En les maniobres Vostok-2022 participen 50.000 militars, una xifra molt inferior a la de fa quatre anys, quan van intervenir 300.000 soldats

Putin acudeix als exercicis militars conjunts amb forces xineses

MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

2
Es llegeix en minuts

El president de Rússia, Vladímir Putin, va acudir aquest dimarts a inspeccionar els exercicis militars Vostok-2022. En aquesta ocasió, les maniobres coincideixen amb el setè mes de la intervenció bèl·lica a Ucraïna i es desenvolupen amb un desplegament molt inferior al de l’edició anterior de fa quatre anys.

Putin va observar els exercicis des d’un centre de comandament del camp d’entrenament Serguéievski, a la província oriental russa de Primórie. Juntament amb Putin es trobaven al lloc el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap d’Estat Major General, Valeri Guerásimov, amb els quals el líder rus va fer també una reunió a porta tancada.

En les maniobres Vostok-2022 (Orient-2022) juntament amb efectius de Rússia participen els contingents militars de 14 països més. Es tracta del major nombre de països participants en tota la història d’aquests exercicis, que van començar a celebrar-se el 2003. En canvi, en aquesta ocasió el nombre de militars és sensiblement inferior al de fa quatre anys, quan van estar involucrats 300.000 efectius. En total, als exercicis, que es desenvolupen en set polígons i als mars del Japó i d’Okhotsk, prenen part més de 50.000 soldats, 5.000 unitats d’armament pesant, 140 avions i 60 barcos.

Entre el personal militar implicat en les maniobres hi ha més de 2.000 militars d’Algèria, Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Birmània, Xina, l’Índia, el Kazakhstan, el Kirguizistan, Laos, Mongòlia, Nicaragua, Síria i el Tadjikistan.

Tensió amb Tòquio

Els Vostok-2022 van elevar la tensió entre Moscou i Tòquio, molt crític amb la campanya militar russa a Ucraïna, al celebrar-se part de les maniobres a les illes Kurils, reclamades pel Japó.

«Durant molt temps en aquesta regió no hi havia maniobres, però l’actitud hostil del Japó cap a Rússia contribueix a l’augment de la tensió al Orient Llunyà», considera l’expert militar rus Boris Yulin. Segons l’analista, les paraules del qual recull el diari ‘Izvestia’, els exercicis als Kurils, en els quals participen també militars xinesos, tenen un doble objectiu.

Notícies relacionades

D’una banda, comproven la capacitat de combat de les tropes, i de l’altra, envien «un senyal polític», diu. En aquest sentit, va esmentar com a «senyal constant de pressió» les maniobres anuals que celebraven a prop de Corea del Nord els contingents dels EUA i Corea del Sud. «Ara Rússia, la Xina i Corea del Nord estan d’un costat, i el Japó, Corea del Sud, Taiwan i EUA, de l’altre», va opinar.

En la primera edició dels Vostok del 2003 els militars japonesos van arribar a assistir en qualitat de participants en les maniobres, que van comptar també amb els EUA, la Xina i Corea del Nord en qualitat d’observadors.