Drama migratori

Denuncien la pèrdua d’un barco amb desenes de libanesos i sirians davant les costes europees

  • En l’últim contacte dels desapareguts amb activistes i familiars, van comunicar que tres nens havien mort per deshidratació després de dies sense menjar ni aigua

Denuncien la pèrdua d’un barco amb desenes de libanesos i sirians davant les costes europees

FATHI AL-MASRI

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

En aquest moment, al Mediterrani, un barco amb 60 migrants navega a la deriva. Fa uns 10 dies, dotzenes de libanesos i refugiats sirians s’hi van embarcar al port de Trípoli, al nord del Líban, amb l’anhel d’arribar a terres europees. Ara, a prop de les costes de Malta, se’ls ha perdut la pista. Des de la nit d’aquest dilluns, els familiars i els activistes libanesos que estaven en comunicació amb ells n’han perdut el contacte. L’última informació que els va arribar és que estava entrant aigua al barco. Tres nens, van afirmar, havien mort de deshidratació.

«Cada vegada que truco, pots sentir els nens cridant i plorant de fons», ha explicat un dels familiars a Associated Press (AP). «No sé per què cap Govern ha pres mesures per rescatar-los; ¿és perquè són persones pobres que intenten arribar a final de mes per alimentar les seves famílies?», s’ha preguntat. El senyal del telèfon satel·litari que els connectava amb terra ha fallat. Des del Líban i des de les costes europees, fa més de 24 hores que diverses organitzacions alerten les autoritats europees. Les malteses «es neguen a informar-nos si han fet alguna tasca de rescat», ha informat Alarm Phone, una xarxa activista que ajuda a portar rescatistes migrants en perill al mar.

Malta tampoc ha donat permís a un vaixell de càrrega comercial per rescatar els migrants, segons ha reconegut aquesta organització. Per la seva banda, el diputat libanès Ashraf Rifi ha instat el Govern italià, així com el Ministeri de Relacions Exteriors libanès i l’Ambaixada del Líban a Roma a prendre mesures, però continua sense haver-hi notícies. «Estan mirant de treure l’aigua que es filtra al bot amb galledes, això és tot el que tenen», ha explicat aquest dilluns a AP el germà d’un dels passatgers sirians. «Aquest és un barco de pesca per a cinc persones, no per a 60», ha alertat abans que es tallés la comunicació.

Tragèdies migratòries

Notícies relacionades

L’embarcació va sortir fa 10 dies de Trípoli, la ciutat (situada al nord) més empobrida de tota la costa mediterrània. Els passatgers, amb destí a Itàlia, són refugiats sirians i libanesos d’aquesta regió paupèrrima del país. Lluny queden els dies en què el Líban acollia milers de refugiats de la veïna Síria. Ara el país dels cedres està immers en una crisi econòmica que ha condemnat tres quartes parts de la població sota el llindar de la pobresa. El Líban té una població de sis milions d’habitants, un dels quals està compost per refugiats sirians.

L’abril passat, el país va ser testimoni de la pitjor tragèdia migratòria en els últims anys. Un barco amb desenes de libanesos, sirians i palestins que buscaven arribar a Itàlia es va enfonsar a tot just cinc quilòmetres del port de Trípoli després d’un enfrontament amb l’armada libanesa. Desenes de persones van morir i encara queden molts cossos per recuperar sota el mar. L’incident no ha dissuadit aquells que confien que, a l’altra banda, trobaran una vida millor, i cada setmana surten un grapat d’embarcacions mogudes per aquest anhel.