Membres de l’OTAN

Turquia acusa Grècia d’«accions hostils» contra els seus avions

  • Avions turcs que sobrevolaven el mar Egeu i el Mediterrani van ser atacats pel sistema de defensa aèria grec

{Erdogan}, primer ministre turc, ahir a Ankara.

{Erdogan}, primer ministre turc, ahir a Ankara. / AP

1
Es llegeix en minuts

Turquia ha afirmat aquest diumenge que els avions turcs en missions al mar Egeu i el Mediterrani oriental han sigut atacats pel sistema de defensa aèria S-300 de Grècia i ha denunciat una «acció hostil» contra ells. El sistema de defensa aèria grec desplegat a Creta dimarts passat «ha bloquejat» els jets turcs F-16, en una missió de reconeixement a 3 quilòmetres a l’oest de l’illa de Rodes, han dit fonts del Ministeri de Defensa turc.

Això equival a «actes hostils» segons les regles d’enfrontament de l’OTAN, han dit les mateixes fonts. Malgrat això, els avions de reacció turcs «han complert les missions previstes i han tornat a la seva base de manera segura», han especificat.

Notícies relacionades

En els últims mesos, Turquia s’ha queixat de les accions de Grècia que, segons diu, són provocatives i perjudicials per als esforços de pau. Els dos veïns, tots dos membres de l’OTAN, tenen disputes des de fa temps per les fronteres marítimes i aèries, cosa que porta les forces aèries a fer patrullatges i missions d’intercepció gairebé diàriament, principalment al voltant de les pròximes illes gregues i les costes turques.

Atenes acusa Ankara de sobrevolar les illes gregues. Turquia, per la seva banda, afirma que Grècia està estacionant tropes a les illes de l’Egeu en violació dels tractats de pau firmats després de les dues guerres mundials.

Temes:

Turquia Grècia