EUA

Liz Cheney contra Donald Trump ¿duel el 2024?

  • Castigada en les primàries per la seva denúncia de l’expresident, la republicana estudia optar al Despatx Oval

  • Adverteix que els EUA «es tornen a dirigir a tota velocitat cap a la crisi, l’anarquia i la violència»

Liz Cheney contra Donald Trump ¿duel el 2024?
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Que la congressista republicana Liz Cheney perdés aquest dimarts a Wyoming les primàries per a les legislatives que els Estats Units celebren al novembre era potser inevitable. Que aquesta derrota signifiqui que la política de 56 anys tira la tovallola no podia estar més lluny de la realitat.

Principal estendard de la denúncia de les «mentides i conspiracions» de Donald Trump al voltant de les eleccions del 2020 que va perdre contra Joe Biden, Cheney no ha trigat ni 24 hores després de patir un dur càstig a les urnes estatals a presentar davant la Comissió Electoral Federal la documentació per establir un Comitè d’Acció Política (PAC per les sigles en anglès). I aquest dimecres, en una entrevista a la televisió, ha reconegut que està «pensant» presentar-se a les primàries per a les eleccions presidencials del 2024, una decisió que prendrà «en els pròxims mesos».

«El que faci falta»

Cheney no està per orgues. Ha promès «fer el que faci falta per mantenir Trump fora del Despatx Oval». I abans de prendre la decisió sobre aquesta potencial candidatura presidencial, ja té altres vies per intentar complir aquesta meta.

El seu portaveu ha dit a ‘Politico’ que la congressista llançarà en les pròximes setmanes «una organització per educar la ciutadania nord-americà sobre l’amenaça en marxa a la nostra república». I abans de deixar el seu escó (cosa que també faran segur 7 dels 10 congressistes republicans que van recolzar sotmetre Trump al seu segon ‘impeachment’) encara ha de completar el seu paper com a vicepresidenta del comitè especial del Congrés que investiga l’assalt al Capitoli.

Tot i que l’informe definitiu del comitè no s’espera fins al desembre, al setembre tornen les sessions públiques, que en la seva primera fase van ser demolidores per a Trump. També el mes que ve s’espera que es publiqui un informe preliminar.

Crítiques als republicans

Cheney es mostra impassible pel rebuig dels republicans, per més contundent que s’hagi demostrat, confirmant el reforçat poder de Trump sobre el partit. A Wyoming, un estat conservador on el seu cognom és el més semblant a la reialesa republicana i on en les primàries de fa només dos anys va aconseguir el 73% dels vots, aquest cop s’ha quedat en un pírric 29%. La seva rival, Harriet Hageman, que en el passat va arribar a descriure Trump com a «racista i xenòfob» però és una conversa al trumpisme i ha abraçat ‘la gran mentida’ sobre l’inexistent frau electoral, es va emportar el 66% dels vots.

Per a Cheney la prioritat és frenar com sigui la tornada de Trump però també ho és denunciar la deriva de la seva pròpia formació, entregada al que defineix com un «culte a la personalitat» de l’expresident. I no és casualitat que hagi batejat el seu PAC «La gran tasca».

Notícies relacionades

La frase està treta del discurs d’Abraham Lincoln a Gettysburg durant la Guerra Civil, en què va cridar a assegurar que «el govern del poble, pel poble i per al poble no desapareix de la terra». I dimarts, quan acceptava la seva derrota, Cheney va advertir: «La supervivència de la democràcia no està garantida. La nostra nació es torna a dirigir a tota velocitat cap a la crisi, l’anarquia i la violència. Cap nord-americà hauria de recolzar els que neguen les eleccions (justes) per a cap posició de responsabilitat genuïna».

Trump va celebrar dimarts la derrota de Cheney, a qui va insultar dient-li «boja» i titllant les seves paraules i accions com a «rancoroses i beates». «Per fi pot desaparèixer en les profunditats de l’oblit polític», va escriure l’expresident a Truth. No és aquest el pla de Cheney, ni el seu futur immediat.