Presa de possessió de Petro

Felip VI es va aixecar quan es va retirar l’espasa de Bolívar després de la jura de Petro

Podem i els independentistes el van criticar quan va circular per les xarxes socials un vídeo en què es veia que es va quedar assegut mentre l’arma feia la seva entrada solemne

Felip VI es va aixecar quan es va retirar l’espasa de Bolívar després de la jura de Petro

EFE/ Mauricio Dueñas Castañeda

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’agència Efe ha distribuït una fotografia per mostrar que el rei Felip VI sí que es va aixecar al pas de l’espasa de Bolívar. El monarca ho va fer quan el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, va finalitzar el seu discurs d’inauguració: en aquell moment es va donar per finalitzat l’acte, es va retirar de l’escenari l’arma del general i les autoritats convidades, que s’havien mantingut assegudes durant l’al·locució de Petro, es van aixecar dels seients. Això va succeir una hora després que, quan l’urna amb l’espasa va fer la seva entrada solemne, el Rei d’Espanya es mantingués assegut mentre els dirigents que l’envoltaven a la tribuna de convidats estaven dempeus.

Podem i els partits independentistes van criticar l’actitud del Rei considerant que va ser una mostra de falta de respecte a la memòria del general que va liderar la independència d’Espanya dels territoris colonials que acabarien sent Bolívia, Colòmbia, Equador, el Perú i Veneçuela i, per tant, un acte polític que no podia prendre sense la ratificació del Govern. El gest del monarca s’ha justificat, d’altra banda, amb diversos motius, com que el protocol només preveu que s’aixequi davant símbols nacionals oficials, com la bandera i l’himne de cada país, o que l’entrada del símbol bolivarià el va agafar per sorpresa.

Aquesta espasa és l’arma de l’heroi independentista Simón Bolívar. Robada el 1974 per la guerrilla de l’M-19, de la qual Petro va fer part, l’espasa va ser tornada el 1991 després del desarmament d’aquesta organització. L’ara expresident Iván Duque, acèrrim opositor de Petro, va refusar a cedir-la per a la cerimònia, per la qual cosa la seva presència no estava prevista en el format inicial de la presa de possessió.

Notícies relacionades

Finalment va ser portada fins a la Plaça de Bolívar en una urna de vidre per quatre membres de la guàrdia presidencial que van acatar la primera ordre del nou mandatari. Després de la jura del càrrec i la imposició de la banda presidencial a Petro, l’acte es va suspendre perquè arribés l’espasa de Bolívar: durant aquells moments es va emetre un vídeo. L’arma va arribar entre crits de joia i amb pràcticament tots els dignataris drets (tampoc es va aixecar el president argentí), es va instal·lar al centre de l’escenari i només en aquell moment el nou president colombià va iniciar el seu discurs.

Echenique insisteix

El portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, recalca que el rei, «en un primer moment», decideix «voluntàriament faltar el respecte a un símbol de la independència i la sobirania democràtica de molts pobles de Llatinoamèrica». En aquest sentit, explica que una hora després és quan el monarca s’aixeca: «No és que decideixi mostrar el seu respecte a l’espasa de Bolívar posant-se dempeus. No. És que s’acaba la cerimònia i per això tothom s’aixeca. En aquell moment, casualment, s’emporten l’espasa, però no hi té res a veure».