El dia després

Gaza intenta tornar a la vida enmig d’una fràgil treva

  • Els gazatís reprenen la seva rutina diària entre runa i funerals mentre Israel encara imposa restriccions a la sortida de mercaderies, amb greus implicacions econòmiques per als palestins

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Gaza s’enfronta a un altre nou començament. Els habitants de l’enclavament a la vora del Mediterrani es desperten entre runa i funerals el matí després de l’alto el foc acordat entre el Gihad Islàmic i Israel. Reprenen la vida diària amb 44 gazatís menys entre els seus carrers. Entre els quals, hi ha 15 nens menys que ja no dormen al seu llit. Una treva «fràgil» acompanya els 2,3 milions de palestins que viuen a la Franja, on s’enfronten, de nou, a les dificultats econòmiques i l’esquinç que és habitar aquest tros de terra.

Al voltant de 360 persones es recuperen de les ferides causades per tres jornades de bombardejos israelians. Segons el ministeri d’Habitatge, 1.675 unitats residencials s’han fet malbé, 71 de les quals són ja inhabitables. Dotzenes de persones han sigut desplaçades internament. A més, l’escassetat d’energia s’ha aguditzat. Unida a l’absència d’un sostre sobre el cap i a la reducció de les ajudes humanitàries, els gazatís afronten un futur cada vegada més ombrívol.

Les autoritats palestines han reobert de manera parcial els encreuaments fronterers, especialment per a les sortides de la Franja. L’oenagé israeliana Gisha, en defensa de la llibertat de moviments dels gazatís, ha denunciat que Israel encara prohibeix la sortida de mercaderies, les restriccions de la qual suposen pèrdues enormes per als agricultors i comerciants de l’enclavament. Això té greus implicacions econòmiques per a la malmesa economia gazatí. Sí que s’ha permès l’entrada d’aliments, subministraments humanitaris i combustible per a la planta energètica.

Garanties egípcies

«En els pròxims mesos continuarem treballant amb els nostres socis per millorar la qualitat de vida dels palestins a la Gaza», ha declarat el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, en un comunicat. Abans, ha confirmat la infrangible aliança amb el seu principal soci: «els EUA segueixen dedicats al seu compromís ferri amb la seguretat d’Israel i es mantindrà totalment compromès en els pròxims dies per promoure la calma», ha afegit Blinken.

Notícies relacionades

Després de tres dies d’enfrontaments al cel, els esforços «titànics» d’Egipte com a mediador principal, però també de Jordània, Qatar, l’Autoritat Palestina i l’enviat especial de les Nacions Unides per al procés de pau del Pròxim Orient, Tor Wennesland, han consolidat l’alto el foc entre les parts. El secretari general del Gihad Islàmic, Ziad al-Nakhala, ha afirmat que un dels acords clau era la garantia egípcia de treballar per a l’alliberament de dos dels líders del grup detinguts per Israel. Per la seva banda, Egipte ha afirmat en un comunicat que està avançant en això, sense que Israel es pronunciés. 

Mentre la vida torna gradualment a Gaza, tant nens com adults es desemmandreixen de nou amb el trauma clavat a les entranyes. Diumenge a les 23.30 hora local va entrar en vigor l’alto el foc. Però fins a l’últim minut, els dos bàndols van continuar llançant atacs. Tant els israelians com els palestins tenen clar que aquesta ofensiva pot tornar a escalar en qualsevol moment.