Sanitat

El metge que va trobar el primer cas de verola del mico va mirar d’advertir el món

El doctor nigerià Dimie Ogoina va detectar en un nen d’11 anys el primer cas al seu país en gairebé quatre dècades

El metge que va trobar el primer cas de verola del mico va mirar d’advertir el món

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gairebé cinc anys després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi declarat la verola del mico emergència de salut pública de caràcter preocupant a nivell internacional, un doctor a Nigèria ja havia alertat al món dels riscos que es donés l’actual situació. 

Es tracta del doctor Dimie Ogoina, que el setembre del 2017 va atendre un nen d’11 anys que presentava una granissada d’origen desconegut i llagues a la boca. Després de descartar la verola perquè el petit ja l’havia passat, el doctor va decidir enviar mostres al Senegal i als EUA, davant les limitacions del seu propi país, per comprovar l’origen de la patologia. I els resultats van confirmar que es tractava del primer cas de la verola del mico a Nigèria en 38 anys.  

Proliferació

Notícies relacionades

A partir de llavors, durant les següents setmanes els contagis van començar a proliferar per tot el país, més enllà de les zones rurals, cosa que va despertar els temors d’Ogoina, que va mirar d’advertir col·legues de tot el món de la necessitat d’adoptar mesures per evitar la propagació de la verola del mico. 

La realitat parla que no ha sigut fins a prop de cinc anys després que s’han adoptat les mesures que ell reclamava, ja amb el brot declarat oficialment en almenys 78 països.