Pròxim Orient

Biden parla de manera «franca i directa» amb Bin Salman sobre l’assassinat de Khashoggi

El president nord-americà assenyala que el príncep hereu li va dir que ell «no era personalment responsable» de l’assassinat del periodista i que havia pres accions contra aquells que van cometre el crim

Biden parla de manera «franca i directa» amb Bin Salman sobre l’assassinat de Khashoggi

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El president nord-americà, Joe Biden, va revelar divendres que va parlar sobre l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi durant la seva trobada amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, i li va dir el que pensava de manera «franca i directa».

«Respecte a la mort de Khashoggi, ho vaig treure al principi de la trobada, deixant molt clar el que pensava sobre això en aquell moment i el que penso ara», va afirmar el mandatari en declaracions a la premsa, i va afirmar que es va expressar de manera «franca i directa» deixant la seva opinió «molt clara».

«Vaig dir –va afegir-, de manera molt directa, que guardar silenci sobre els drets humans per a un president nord-americà és una cosa que és inconsistent amb qui som i qui soc jo. Jo sempre defenso els nostres valors».

Biden va explicar que Bin Salman li va dir que ell «no era personalment responsable» de l’assassinat de Khashoggi el 2018 i que havia pres accions contra aquells que van cometre el crim.

La intel·ligència dels EUA acusa Bin Salman d’haver aprovat l’operació que va resultar en la mort i esquarterament del periodista, que havia acudit al consolat del seu país a Istanbul per recollir uns documents que necessitava per casar-se amb la seva nòvia turca.

Preguntat per la premsa, Biden va dir que no es penedeix d’haver promès a la campanya per a les eleccions presidencials del 2020 que tractaria l’Aràbia Saudita com un «pària» en l’escena internacional i que faria pagar als seus líders un preu per la mort de Khashoggi.

«No em penedeixo de res del que vaig dir. El que li va passar a Khashoggi va ser atroç», va respondre Biden.

El mandatari ha rebut crítiques dins dels EUA en les últimes hores per la salutació que va escenificar amb Bin Salman, amb qui va xocar el puny en un gest que es va popularitzar durant la pandèmia.

Una periodista va demanar a Biden que respongués a aquestes crítiques, a què el mandatari va respondre amb rialles i qüestionant la pregunta de la periodista, que li va insistir en com podia estar segur que Bin Salman no cometrà altres crims.

«¿Com puc estar segur de res d’això? Acabo de deixar clar que si una cosa així passa de nou, llavors hi haurà una resposta, i molt més», va intentar concloure el president.

Notícies relacionades

A part de trobar-se amb Bin Salman, el mandatari es va reunir aquest divendres amb el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz al-Saud.

Les trobades van durar unes dues hores, segons va dir Biden, i es van produir al palau reial Al Salam de Jiddah.