Pas enrere

L’OMS i l’Unicef alerten de la màxima caiguda de les vacunes infantils en 30 anys

La notícia arriba en un moment en què els índexs de desnutrició també estan a l’alça

L’OMS i l’Unicef alerten de la màxima caiguda de les vacunes infantils en 30 anys

UNICEF / DIEFAGA

1
Es llegeix en minuts
France Presse

La crisi de la covid-19 i la desinformació estan al darrere de la caiguda contínua més forta de la vacunació infantil contra altres malalties en gairebé tres dècades, segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Unicef publicat dijous.

La proporció de nens que reben les tres dosis de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la poliomielitis (DTP) ha caigut del 86% el 2019 a només el 81% el 2021. Aquesta vacuna s’utilitza com a indicador clau de la cobertura d’immunització arreu del món.

La caiguda el 2020 i el 2021 es produeix després d’una dècada de millores.

«Això és una alerta roja per a la salut infantil. Estem assistint a la màxima caiguda continuada de la immunització infantil des de fa una generació», va declarar Catherine Russell, directora executiva de l’Unicef, en un comunicat. «Les conseqüències es mesuraran en nombre de vides».

Múltiples raons

Les raons d’aquest descens són múltiples: conflictes, desinformació incrementada i problemes de subministrament o de continuïtat de l’atenció relacionats amb la pandèmia de covid-19.

S’esperava que l’any 2021 començaria una recuperació després dels confinaments, però en canvi les taxes de vacunació han continuat caient a totes les regions del món.

Notícies relacionades

Aquesta baixa cobertura ha provocat l’aparició de brots prevenibles de xarampió i poliomielitis en els últims 12 mesos, segons l’informe.

Desnutrició

La notícia arriba en un moment en què els índexs de desnutrició també estan a l’alça. Un nen desnodrit ja té un sistema immunitari més feble i, per tant, és més probable que desenvolupi casos greus d’aquestes malalties prevenibles.