Turisme

Acord a Eivissa per crear «un sistema de sistemes» que validi tots els certificats covid del món

La cimera de l’OCDE celebrada a Eivissa insta el G-20 a impulsar un protocol unificat que permeti validar els certificats de vacunació emesos per tots els països i potenciar així els viatges i el turisme

Acord a Eivissa per crear «un sistema de sistemes» que validi tots els certificats covid del món

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Una de les lliçons apreses amb la covid és que el món no es pot permetre tornar a paralitzar-se en cas que esclati una nova pandèmia: «Hem de tenir protocols definits per gestionar futures epidèmies sense que tingui un efecte negatiu en el sector dels viatges, és fonamental», ha advertit aquest matí la ministra de Turisme, Indústria i Comerç, Reyes Maroto, després de reunir-se al matí amb els representants dels 36 països pertanyents a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que van participar fins avui a la cimera «d’alt nivell» sobre mobilitat segura internacional, celebrada en un allotjament de Palladium Hotel Group a Platja d’en Bossa. Maroto es va mostrar optimista perquè en aquesta trobada es van pactar sis mesures per aconseguir aquest propòsit, de les quals va destacar el compromís per crear un «sistema de sistemes» que permeti validar tots els certificats de vacunació emesos al món.

La primera de les sis conclusions assolides, que van ser aprovades a la tarda, va ser la necessitat d’«una acció urgent per accelerar el retorn als nivells de turisme internacionals previs a la pandèmia», va explicar Maroto. «Ens hem compromès –va afegir– a treballar en un marc que garanteixi un entorn de viatges segurs, adaptables i sense interrupcions».

Van concloure, a més, que «no disposar de protocols de viatges comuns pot causar desconfiança i confusió entre els viatgers», com es va fer patent a l’esclatar la pandèmia. «Per tant, necessitem una coordinació més estreta en el futur», va afirmar la ministra, que va indicar que, a més, els participants a la cimera van recolzar «la necessitat de treballar per garantir la interoperativitat dels sistemes digitals per al reconeixement dels certificats de vacunació que s’emeten per les diferents autoritats», aquest «sistema de sistemes» per al qual l’OCDE ja està «desenvolupant diversos projectes pilots».

L’objectiu central és, doncs, «avançar en la interoperativitat dels diferents sistemes de certificació de vacunes que hi ha al món», que va resumir com «una unificació d’aquestes diferents certificacions»

L’objectiu central és, doncs, «avançar en la interoperativitat dels diferents sistemes de certificació de vacunes que hi ha al món», que va resumir com «una unificació d’aquestes diferents certificacions», de manera que deixin de «generar desconfiança i confusió als turistes» i aquests s’animin a viatjar amb tranquil·litat i seguretat. Espanya li va la vida en això, per això «lidera aquest debat».

També van acordar que es promogui «un conjunt de principis d’alt nivell perquè hi hagi una recuperació més gran en el sector dels viatges», en particular, la necessitat que les mesures adoptades a cada Estat «es basin en l’evidència científica i que siguin equitatives i inclusives», així com que «la recopilació de dades» estigui en consonància amb «el reglament sanitari internacional» i que hi hagi «un intercanvi continu d’informació epidemiològica entre països».

Preparats per a una altra pandèmia

Conscients que el coronavirus va agafar tots els països amb la guàrdia baixada i sense plans de contingència, es va acordar així mateix que és necessari «garantir que les mesures que s’estan desenvolupant contribueixin a crear un sistema de salut més resilient», de manera que el món estigui «més preparat per afrontar futures pandèmies i s’eviti així que es repeteixi l’impacte negatiu que va tenir l’expansió de la covid en els viatges i en el turisme», quan mig món va quedar paralitzat. El sisè acord consisteix, simplement, a instar la presidència indonèsia del G-20 «que garanteixi» que el treball desenvolupat a Platja d’en Bossa «avanci amb caràcter d’urgència».

Notícies relacionades

¿Per quan serà possible? L’acord assolit és «un impuls» a un assumpte que, segons va especificar Maroto, «culminarà», espera que «al 100%» (de moment només està al 95%, segons l’ambaixador espanyol a l’OCDE, Manuel Escudero), en la cimera de primers ministres del G-20 que se celebrarà al novembre: «Esperem que allà hi hagi l’abast polític que es necessita per a aquestes mesures. Necessitem que tots els països entenguin que això és una solució responsable a la pandèmia. Hem d’aprendre quins errors i encerts hem tingut. No hem de tornar a cometre alguns d’aquests errors i hem de saber com preservar la mobilitat internacional». Maroto va reiterar que ha que disposar de «protocols definits per gestionar futures pandèmies sense que tingui un efecte negatiu en el sector dels viatges, és fonamental», va argüir la ministra.

La ministra va recordar que si bé la pandèmia està més o menys controlada, sorgeixen contínuament variants i hem d’estar preparats per a futures pandèmies: «La solució ha de ser global perquè el problema de la pandèmia és global. Hem de confiar, doncs, més en els organismes multilaterals».