La Xina relaxa les restriccions d’entrada i escurça les quarantenes

La Xina relaxa les restriccions d’entrada i escurça les quarantenes

MARK R. CRISTINO

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha abreujat la quarantena als arribats i ha ampliat l’expedició de visats. Les mesures anunciades aquest dimarts alleujaran l’odissea, tan llarga com costosa, que ha suposat entrar al país des que dos anys i mig enrere va irrompre la pandèmia de coronavirus.

Els viatgers suportaran a partir d’ara tot just una setmana d’aïllament en un hotel i tres dies més d’observació a casa, afirma la Comissió de Salut Nacional. Són encara les normes més restrictives en un món que conviu amb el virus, però són un enorme alleujament. L’absència d’un protocol nacional permetia fins ara que els governs provincials fixessin la seva estratègia i exigissin fins a tres o quatre setmanes de quarantena. Les novetats també inclouen aïllaments més curts per als contactes directes dels positius i la rebaixa del llindar de cicles en les proves PCR dels 40 als 35 que ja aplica la majoria de països. Un llindar més baix fa més probable el resultat negatiu.

La Xina també permet ara que els estrangers visitin familiars directes al país i ha eximit del farragós tràmit que exigia una carta d’invitació de les autoritats locals als que ja comptaven amb un permís de residència.

Mur contra la covid

La Xina va aixecar un mur per aïllar-se d’un món devastat per la covid i va deixar d’expedir visats de turisme i treball. Només els estrangers que comptaven amb la residència abans de la pandèmia i altres casos excepcionals han pogut tornar-hi després de gastar-se fortunes en bitllets d’avió, passar per innombrables proves mèdiques i suportar llarguíssimes quarantenes. El primer problema, amb vols escassos i freqüentment cancel·lats en l’últim minut, continua vigent. Un bitllet d’anada i tornada entre Espanya i la Xina no costava més de 600 euros abans de la pandèmia i setmanes enrere es pagaven 4.000 euros per un sol trajecte. La Xina va anunciar a principis de mes que permetrà més rutes internacionals i ja negocia amb aerolínies estrangeres la represa dels seus serveis.

La nova laxitud a l’entrada coincideix amb la submissió del virus a Xangai i Pequín. Dilluns, per primera vegada en quatre mesos, les principals ciutats del país no van tenir casos. Xangai ja permet servir menjar als restaurants al seu interior i les escoles han reobert a Pequín després de sufocar els brots que, en diferent grau, havien pertorbat la vida quotidiana. Xangai va tancar els seus 25 milions de ciutadans a casa durant més de dos mesos mentre que els pequinesos només han lamentat la clausura temporal de bars, restaurants i altres espais públics. Totes dues, a la seva manera, han confirmat que també la variant òmicron es pot vèncer, en contra del que nombroses veus des d’Occident han assegurat. Queda pendent el debat del cost. Sembla raonable si el brot s’ataca amb promptitud i contundència, com va fer Pequín, i desmesurat si es ganduleja, com va ocórrer a Xangai. Les autoritats de l’última han defensat aquella tortura evitable com a «completament correcta» després de declarar la victòria «en la guerra popular» contra el virus.

Política de tolerància zero

Notícies relacionades

El cap del partit de Pequín, Cai Qi, va incendiar aquest dilluns les xarxes socials després de suggerir en un diari local que la política de tolerància zero s’allargaria cinc anys més. Les seves paraules van ser esborrades minuts després i persisteixen avui els dubtes de si es va tractar d’un «error d’edició», com va explicar el mitjà, o pretenia mesurar la paciència del país. Si era la segona opció, va quedar clar que no sobra.

El país va registrar ahir a penes una vintena de casos. Cinc pertanyen al districte de Shenzhen, la macrociutat tecnològica del sud, més pròxim a Hong Kong. El brot va posar en dubte el viatge del president, Xi Jinping, a l’excolònia per celebrar aquest divendres el 25è aniversari de la seva tornada a la mare pàtria.