Mikhailo Fédorov, ministre ucraïnès de Transformació Digital

«A Ucraïna hem creat la primera criptofundació per ajudar l’Exèrcit i el país»

«A Ucraïna hem creat la primera criptofundació per ajudar l’Exèrcit i el país»

Irene Savio

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Són passades les quatre de la tarda i Mikhailo Fedorov va amb samarreta de màniga curta, uns texans blaus i unes vambes que entonen amb una cinta de córrer que despunta a la seva oficina. Té una corpulència imponent, els cabells ja blanquinosos malgrat els seus 31 anys i, com se n’adona l’intèrpret, una mica d’accent al parlar en ucraïnès que recorda que va néixer a Vassílivka, al sud-est russoparlant. Fedorov, el més jove dels ministres ucraïnesos, vice primer ministre del país, pròxim al president Volodímir Zelenski, és seriós i circumspecte en les seves respostes, tot d’una peça, tot i que es mou a un ritme especial, el dels que caminen –i en són ben conscients– per rutes noves, encara inexplorades per la majoria. La raó és el rol que s’ha construït en el seu Govern, una de les principals novetats d’aquesta guerra amb Rússia. És el ministre de Transformació Digital, és a dir, l’home rere l’estratègia ucraïnesa del que ell ha anomenat en tantes entrevistes la Primera Guerra Cibernètica Mundial, un conflicte a internet que, tot i així, com el convencional, manté enfrontades Rússia i Ucraïna.

Ministre, ¿què és l’exèrcit d’internet i quines tàctiques fa servir en els seus atacs contra Rússia?

Des del primer dia de la guerra hem reunit gairebé 300.000 ciberprofessionals de tot el món per contraatacar Rússia en l’àmbit de la ciberseguretat ‘online’ i contrarestar els atacs que s’estan portant a terme.

¿Quin tipus d’atacs són? ¿Són atacs DoS* o un altra mena d’atacs?

En el cas de les operacions públiques és més DoS*, però també poden ser atacs a sistemes d’informació, llocs específics i atacs més complexos.

* Un atac de denegació de servei (DoS) és un intent maliciós de sobrecarregar de trànsit una propietat web per interrompre el seu funcionament normal.

D’altra banda, ¿com ha aconseguit el servei d’internet ucraïnès resistir els atacs provinents de Rússia?

Hem documentat centenars d’atacs mensuals durant aquests dos anys i mig, però també hem construït un sistema que els pot contrarestar. La millor prova és que llancem nous serveis setmanalment, serveis per al Govern i els ciutadans.

– Un exemple del treball de Fedorov és l’aplicació per a mòbils Diia, una de les més descarregades per la població ucraïnesa, que permet l’accés a les dades que figuren en els registres públics del país (des del passaport a la targeta de salut), i que ara el ministre pretén utilitzar fins i tot per a les sol·licituds de reparació de danys provocats pel conflicte.

¿Està parlant també dels satèl·lits Starlink d’Elon Musk? ¿Com els està utilitzant?

Una connexió a internet estable és una part essencial de les activitats de contraatac. Hem restablert l’internet de banda ampla i el wifi. A més, la nostra infraestructura està protegida gràcies a la connexió per satèl·lit (que possibiliten l’accés a internet a través dels satèl·lits de SpaceX de Musk). I sempre tenim una connexió de suport per mantenir el país connectat.

¿Els està utilitzant també per a l’Exèrcit?

Sens dubte, en llocs on no hi ha una bona connexió, els militars els utilitzen per mantenir-se en contacte amb les seves famílies, i en tenim proves fotogràfiques en les xarxes socials, però l’objectiu principal és recolzar les nostres infraestructures.

Entenc. També tinc curiositat per com Ucraïna està utilitzant les criptomonedes. ¿De veritat són útils?

Sí, hem creat la primera criptofundació per ajudar l’Exèrcit i el país. Hem recaptat més de 60 milions de dòlars per recolzar les forces armades, el sistema de salut, les institucions i els ciutadans. Els actius virtuals s’estan utilitzant activament.

¿Espera que aquesta guerra cibernètica empitjori?

És una bona pregunta. Jo crec que empitjorarà en nombre d’atacs però no en pèrdues ni problemes. Però, per això, hem de continuar invertint a construir i recolzar el sistema de ciberseguretat.

¿Llavors, em confirma que és vostè el cap de l’exèrcit d’internet d’Ucraïna?

És una associació de voluntaris que és autosuficient i només necessita ser coordinada, per la qual cosa l’estructura no és vertical. Cadascun dels participants és un comandant en cap.

Fedorov respon però omet dir que ha sigut ell qui, el febrer passat, va anunciar la creació d’aquest grup. Un moviment que es comunica per missatgeria instantània, amb uns membres que executen tasques ofensives i defensives amb complexos sistemes que també estan preparats per anul·lar les intrusions, en què la majoria dels membres no coneixen la identitat dels altres, i que fins i tot Anonymous els està ajudant. 

Notícies relacionades

¿Però llavors el seu país està preparat per lluitar aquesta guerra cibernètica del futur?

Ningú va preveure que tindríem una connexió a internet, que els serveis funcionarien de manera estable i que llançaríem nous serveis setmanalment. Per tant, sí, estem preparats per lluitar activament en aquest camp. I guanyar.