A la Cisjordània ocupada

Israel prepara el desplaçament forçós de palestins més massiu en dècades

  • Més de 1.200 palestins estan en risc de ser desplaçats obligats al sud de Cisjordània després de la sentència del Tribunal Suprem israelià que posa fi a 23 anys de batalla legal

Israel prepara el desplaçament forçós de palestins més massiu en dècades
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Asseguts sobre les restes d’una cosa que sembla un sofà, una família palestina observa, abstreta, les ruïnes de casa seva. A uns quants metres, els seus veïns fan el mateix però amb els vestigis de la seva pròpia llar. La imatge es repeteix al llarg de la regió de Masafer Yatta, al sud de la Cisjordània ocupada. Les demolicions d’edificissón el primer pas per a l’expulsió d’aquesta comunitat després de la sentència del Tribunal Suprem que va posar fi a més de dues dècades de batalla legal. Ara, Israel es prepara per expulsar 1.200 palestins en un dels desplaçaments forçosos més grans de la població des de l’inici de l’ocupació fa més de mig segle. 

«Fa setmanes sobre el terreny que protestem contra la sentència i l’Exèrcit israelià ha continuat utilitzant la violència contra la nostra comunitat», explica Basil Al Adraa, periodista i activista palestí de Masafer Yatta, a aquest diari. En aquesta zona desèrtica de Cisjordània, a uns 30 quilòmetres al sud-est d’Hebron, hi ha 19 llogarrets dispersos per turons i valls. La seva població, que fins no fa gaire vivia en coves subterrànies, està formada per beduïns palestins que es dediquen a l’agricultura i a la ramaderia.

Però aquells dies sota l’empara de les grutes han tornat. «Més de 50 persones ja viuen en botigues i en coves en condicions molt dures mentre l’Exèrcit israelià obstaculitza el seu accés a l’aigua o a l’electricitat», narra Al Adraa. En la dècada del 1980, Israel va declarar aquestes 3.000 àrides hectàrees com a zona militar tancada. La va anomenar «Zona de tir 918» i així és com es refereixen a ella soldats i polítics. Es va triar aquesta àrea «molt crucial» a la frontera entre Israel i Cisjordània amb l’objectiu de facilitar l’expulsió de la població palestina autòctona.

«Com si no fossin humans»

Els palestins de Masafer Yatta, en canvi, es van embarcar fa 23 anys en una batalla legal que es va resoldre el mes passat. El Tribunal Suprem va concloure que els residents «no van poder provar el seu reclam de residència permanent» abans que l’àrea fos declarada zona de tir, tot i que molts encara conserven els documents de compra després de la Nakba, la catàstrofe del 1948. Anant en contra del dret internacional, la cort «ha permès que l’Estat [israelià] cometi un crim de guerra», ha denunciat B’Tselem, una organització israeliana que lluita contra l’ocupació.

«Durant generacions, molt abans que Israel ocupés Cisjordània, aquestes comunitats han estat vivint en aquesta terra, guanyant-se l’aliment i criant els seus fills», ha afegit en un comunicat. «De cop, el tribunal va esborrar tota la seva història, com si no fossin éssers humans, dictaminant que res d’això va existir i, per tant, l’Estat pot expulsar-los», ha conclòs. Masafer Yatta es troba dins de l’Àrea C de la Cisjordània ocupada, que equival al 60% del territori que Israel controla en exclusiva. Una cinquena part de l’Àrea C ha sigut declarada zona militar per a camps de tir i maniobres des de l’inici de l’ocupació fa 55 anys.

Permisos per als colons

Notícies relacionades

Tot i que les autoritats israelianes sí que han autoritzat la construcció d’assentaments jueus als voltants de la zona militar. Des del 2006, l’administració civil israeliana ha concedit només 75 permisos de construcció als palestins que viuen a l’Àrea C. En canvi, se n’han aprovat uns 20.500 per a les colònies il·legals, que van en contra del dret internacional i són un obstacle per a qualsevol esforç de pau. La comunitat internacional ha reaccionat a la tragèdia anunciada a Masafer Yatta. La delegació europea per a Palestina ha denunciat que la sentència del tribunal trenca amb la legislació internacional, ja que, com a poder ocupant, Israel està obligada a protegir la població civil.

Als Estats Units, 83 senadors i congressistes demòcrates han demanat al Departament d’Estat que eviti l’expulsió dels palestins de Masafer Yatta, a setmanes de la visita del president Joe Biden a Israel. Però, sobre el terreny, les conseqüències són mínimes. «Les tropes israelianes estan tancant les carreteres a Masafer Yatta, protegeixen els colons que ataquen els activistes palestins i israelians i ja han començat a registrar els noms de les persones que viuen allà», relata Al Adraa. «La gent està preocupada, aquest és el pas previ al desallotjament», conclou.