Sanitat

Portugal investiga per què va registrar el 2020 la taxa de mortalitat materna més alta en 40 anys

Els experts apunten a la degradació de les cures obstètriques, l’augment de l’edat de les embarassades o les patologies que pateixen

Portugal investiga per què va registrar el 2020 la taxa de mortalitat materna més alta en 40 anys
1
Es llegeix en minuts

Portugal va registrar el 2020 la taxa de mortalitat materna més alta en gairebé 40 anys, amb 20,1 defuncions per 100.000 naixements, un augment que ha suscitat la preocupació de les autoritats sanitàries i ha portat a crear una comissió per investigar-ho.

Un total de 17 dones van morir el 2020 a Portugal durant l’embaràs o en els 42 dies posteriors al terme d’aquest, segons dades remeses per la Direcció General de Salut (DGS) lusitana, que refereix que 13 de les morts es van produir en centres sanitaris. Vuit de les morts van succeir durant l’embaràs, una en el part i vuit més durant el postpart.

Aquesta dada suposa una taxa de 20,1 defuncions per 100.000 naixements, la xifra més alta des dels 22,5 registrats el 1982, com va revelar aquest dimarts el diari portuguès ‘Jornal de Notícias’.

El fenomen està sent investigat per la DGS, que ha creat una comissió multidisciplinària sobre les morts maternes, amb especialistes d’àrees com obstetrícia, medicina interna o anestesiologia. Aquesta comissió «es dedicarà no només al monitoratge i anàlisi d’aquestes morts, sinó també a la morbiditat materna greu», va explicar l’autoritat sanitària, que va assenyalar que s’està estudiant com implementar en el futur un instrument per fer el seguiment d’aquests episodis.

Degradació dels serveis

Notícies relacionades

Entre les raons que podrien ser al darrere de l’augment de la mortalitat materna, els experts apunten a una «degradació de les cures obstètriques», a l’augment de l’edat de les embarassades o les patologies que pateixen, segons va explicar el president de la Societat Europea de Medicina Perinatal, Diogo Ayres-de-Campos. «És un problema que s’ha d’abordar amb serietat», va dir en declaracions a «Jornal de Notícias», on va demanar que s’investigui cada una de les situacions.

La situació ha suscitat preocupació més enllà del sector sanitari i el Bloc d’Esquerra ha sol·licitat una compareixença urgent en el Parlament del mateix Ayres-de-Campos –que a més forma part de la Comissió d’Acompanyament de la Mortalitat Materna de Portugal– i de la directora general de Salut, Graça Freitas.

Temes:

Portugal