Viatge llampec

La primera dama dels EUA visita Ucraïna per sorpresa

Jill Biden acudeix a una escola i es reuneix amb la dona de Zelenski, Olena Zelanska, a qui no s’havia vist en públic des de l’inici de la invasió russa

La primera dama dels EUA visita Ucraïna per sorpresa

Susan Walsh / POOL / AFP

1
Es llegeix en minuts

La primera dama dels Estats Units, Jill Biden, ha visitat aquest diumenge la localitat d’Uzhhorod en un desplaçament a territori ucraïnès que no s’havia anunciat. La dona de Joe Biden ha travessat la frontera des d’Eslovàquia a les 14.41 hores i ha visitat una escola que serveix ara per acollir 163 desplaçats per la guerra.

Allà, Jill Biden s’ha reunit amb la primera dama ucraïnesa, Olena Zelenska, a qui no s’havia vist en públic des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el 24 de febrer. Biden i Zelenska s’han abraçat i la primera li ha entregat un ram de flors. Fonts de la Casa Blanca han explicat que les dues primeres dames han estat intercanviant correspondència les últimes setmanes.

«Volia venir el Dia de la Mare. Crec que és important mostrar al poble ucraïnès que aquesta guerra ha de parar, que està sent una guerra brutal i que el poble dels Estats Units està amb el poble d’Ucraïna», ha explicat Biden en unes declaracions a la premsa que l’acompanya en el seu viatge. Per la seva part, Zelenska ha agraït a Biden el seu «acte valent».

Notícies relacionades

«Sabem el que implica per a la primera dama dels Estats Units venir aquí durant una guerra, quan les accions militars passen diàriament, on les sirenes de bombardeig sonen cada dia, fins i tot avui», ha apuntat. Totes dues han mantingut una reunió privada després d’aquesta trobada amb la premsa i després han visitat una aula on 15 nens feien manualitats. Biden ha tornat després cap a Eslovàquia.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha agraït el suport nord-americà en forma d’armament i ajut econòmic, però ha convidat reiteradament Biden a visitar el país com a gest davant l’ofensiva militar russa. Washington ha descartat de moment la visita, però aquest viatge de Jill Biden suposa un reconeixement per a Kíiv.