Relat del 24 de febrer

Així va viure Zelenski l’inici de la guerra: ell i la seva família van estar a punt de ser segrestats i assassinats

El president ucraïnès revela a la revista ‘Time’ que les tropes de Rússia van intentar irrompre dues vegades amb paracaigudes a la residència presidencial de Kíiv

  • Guerra a Ucraïna: última hora de la invasió russa

Així va viure Zelenski l’inici de la guerra: ell i la seva família van estar a punt de ser segrestats i assassinats

AFP

2
Es llegeix en minuts

A pit (i rostre) descobert, el president d’Ucraïna Volodímir Zelenski ha explicat a la revista nord-americana ‘Time’ com va viure les primeres hores de la invasió russa: confessa que forces del Kremlin tenien la intenció de capturar-lo i assassinar-lo i que ho van intentar en dues ocasions per prendre el control del país ràpidament.

Si bé els seus records són «desordenats», diu el mandatari, la matinada del 24 de febrer li va quedar gravada a la memòria. Aquell dia va començar la guerra. Ell i la seva dona, Olena Zelenska, van despertar els seus fills de 17 i 9 anys per explicar-los que els bombardejos havien començat i que s’havien de preparar per fugir. «Hi havia molt soroll. Se sentien explosions».

La capital ja no era segura: l’exèrcit ucraïnès va informar el president que els soldats russos s’havien llançat en paracaigudes per matar-lo o capturar-lo a ell i la seva família.

Sense saber utilitzar les armes

La nit del primer dia de la guerra es van produir tirotejos als voltants del districte governamental, informa ‘Time’, que explica que els guàrdies de l’interior del recinte van apagar els llums i van portar armilles antibales i rifles d’assalt per a Zelenski i una desena dels seus assistents.

Però només alguns sabien com utilitzar les armes, entre els quals hi havia el veterà del servei d’intel·ligència militar d’Ucraïna Oleksí Arestóvitx. «Allò era una bogeria absoluta», diu el militar. Aquella nit, el líder ucraïnès va dir als líders europeus per videoconferència que «aquesta podria ser l’última vegada que em veuran amb vida».

«Només havíem vist coses així a les pel·lícules»

Notícies relacionades

La revista ha publicat en el seu últim últim número el reportatge ‘Dins del món de Zelenski’. A principis d’abril, el reporter Simon Shuster va acompanyar Zelenski durant dues setmanes al palau presidencial de Kíiv. La foto de la portada, on apareix Zelenski de perfil, va ser presa al búnquer del mandatari, situat a la capital del país.

Shuster relata com és, en plena guerra, el seu dia a dia i la del seu equip a les oficines del palau, que s’ha convertit en casa seva i des d’on Zelenski dirigeix la seva resposta a la invasió russa. «Només havíem vist aquestes coses a les pel·lícules», afirma el cap de gabinet del president, Andrí Jermak.