Estat de dret

Brussel·les activa el mecanisme per congelar els fons europeus a Hongria

La Comissió Europea afirma que té «proves suficients» que hi ha hagut una vulneració de les normes en la gestió financeres dels fons

Brussel·les activa el mecanisme per congelar els fons europeus a Hongria

JONH THYS / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de mesos d’estira-i-arronsa amb el Govern de Viktor Orban, la Comissió Europea ha decidit fer el pas i activar el mecanisme que condiciona el desemborsament dels fons europeus al respecte de l’Estat dret. Tot i que no hi ha estimacions sobre l’import d’ajudes europees que Budapest podria perdre si no resol les deficiències identificades per l’Executiu comunitari, Brussel·les considera que disposa de «prou proves», segons ha assegurat la vicepresidenta Vera Jourova, que hi ha hagut una vulneració de les normes en la gestió dels fons per la qual Hongria ha de donar explicacions i presentar mesures correctores.

«La Comissió ha decidit actuar perquè té preocupacions greus sobre una sèrie d’institucions en l’ús del pressupost de la UE a Hongria. Es refereixen a les contractacions públiques, el funcionament de les autoritats responsables dels fons, els controls financers i el procés d’auditoria, la transparència, la prevenció del frau, la corrupció i altres vulneracions», expliquen fonts de l’Executiu comunitari

A això, afegeixen les mateixes fonts, la «constant» negativa de les autoritats hongareses a complir amb les recomanacions i peticions de Brussel·les durant més d’una dècada, cosa que ha quedat demostrada a través del «nivell excepcionalment elevat de correccions financeres dels últims anys». La Comissió Europea té altres preocupacions que han agreujat encara més la situació a causa dels «límits a una investigació eficaç i a un enjudiciament independent» al país. A més, Hongria no disposa d’una estratègia àmplia contra la corrupció, cosa que complica encara més la situació en termes d’Estat de dret. 

Aval del TJUE

Notícies relacionades

Es tracta de la primera vegada que la Comissió activa el mecanisme, que va entrar en vigor l’1 de gener del 2021 i que Brussel·les havia mantingut congelat fins al pronunciament del Tribunal de Justícia de la UE sobre el recurs plantejat per Hongria i Polònia. Els tribunals van avalar l’instrument el 16 de febrer passat i Brussel·les va posar fil a l’agulla, cosa que ha desembocat en l'enviament d’una carta formal d’emplaçament en què identifica els problemes. «Això és només l’inici del diàleg, no hi ha sanció, ni multa ni res», expliquen fonts de l’Executiu comunitari. 

Les autoritats hongareses disposen ara d’un termini de dos mesos per respondre a les preocupacions identificades per Brussel·les, donar explicacions i proposar mesures correctives adequades. «L’objectiu és aconseguir, si es pot, un acord, de manera que el procediment pugui aturar-se però si no és el cas continuarà», afegeixen fonts de la Comissió sobre un procediment podria prolongar-se entre 5 i 9 mesos. «Ningú vol que el procés s’estengui per sempre. La Comissió té l’obligació d’activar-lo i adoptar mesures al final del procés per corregir la situació. Així que nou mesos és el màxim que podria durar», asseguren.