El carnaval brasiler es converteix en un dard contra Bolsonaro en un any electoral

  • Les celebracions del febrer es van suspendre a causa de l’última onada de covid, que va matar 662.000 brasilers

  • Les crítiques al Govern d’ultradreta estaran presents en els espectacles de diverses escoles de samba

El carnaval brasiler es converteix en un dard contra Bolsonaro en un any electoral

AMANDA PEROBELLI

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El carnaval va començar a Rio de Janeiro amb una mena de micció col·lectiva. L’alcaldia no vol festes de carrer i per això es va negar a instal·lar lavabos químics en l’espai públic. Els tabolaires van fer les seves necessitats on van poder. Però no va ser aquesta olor d’orina que va escandalitzar el Brasil quan faltaven poques hores perquè comencessin els festejos demorats per la pandèmia i que, a causa de l’última onada d’un covid que el president Jair Bolsonaro va arribar a qualificar de «grip lleu», malgrat haver matat 662.000 persones, van haver de passar de l’estiu del febrer a la tardor. El Brasil, sosté l’oposició, fa olor a aquestes hores de podrit després de la decisió del president d’indultar Daniel Silveira, un expolicia i referent de la ultradreta que dijous mateix havia sigut condemnat pel Tribunal Suprem (TSF) a vuit anys i nou mesos per sistemàtics atacs contra la democràcia.

Fins al 30 d’abril es parlarà de la diversió i les transgressions del carnaval, però també del seu vessant polític. En un any electoral en què Bolsonaro es juga la reelecció davant Luiz Inácio Lula da Silva, cada paraula i gest que surti dels sambòdroms, el multitudinari espai consagrat al ritual col·lectiu, tindrà un significat afegit. La revista Istoé ha augurat un torrent de crítica social. Per al portal UOL, les protestes contra l’excapità de l’Exèrcit «agafaran força» tant a Rio de Janeiro com a Sao Paulo. Nou de les 12 escoles que competeixen a la «ciutat meravellosa» pel principal premi han triat temes relacionats amb la intolerància, el racisme i la defensa de la naturalesa.

Tribuna contra el president

«El Carnaval 2022 promet una tribuna contra Bolsonaro», ha afirmat el diari paulista Folha. Un dels «crits més forts d’oposició al poder públic» se sentirà dissabte quan es presentin els Gavilanes Fieles al sambòdrom d’Anhembi. «Les vides negres ens importen/ El crit de les dones no serà silenciat», cantaran davant de 30.000 persones.  L’espectacle té el nom de «Basta» i inclou la figura d’un cap d’Estat que dies enrere, el seu intèrpret, Neandro Ferreira, havia arribat a definir com a «un Bolsonaro molt gai». Els Gavilanes van haver de corregir Ferreira, un destacat coiffeur que viu a Londres i que és el responsable de la cabellera de Björk, entre altres celebritats. El personatge que encarnarà el perruquer, va precisar l’escola de samba, «podria ser qualsevol governant de la història del país». Ferreira també va tornar sobre els seus passos. Va dir que, en rigor, només s’havia parlat d’«un feixista». Ningú va semblar que es prenia gaire seriosament els aclariments, ni tan sols la ultradreta, fins al punt que el senador Flavio Bolsonaro va recordar que «tots els gais també van rebre» l’ajuda social de l’Estat en temps pandèmics. «Tenim un president que no discrimina ningú», va afegir el seu fill.

Un historial homofòbic

Abans d’arribar al Govern, a principis del 2019, Bolsonaro va arribar a assegurar que preferia tenir un fill mort a un que fos homosexual.  Al sambòdrom caricoca, amb capacitat per a 70.000 espectadors, que només podran accedir a la instal·lació amb el passaport sanitari, hi desfilarà l’escola de samba Bangay, la primera que es defineix com a LGTB. «El fet que el president sigui una persona homofòbica i racista, ho fa més difícil», ha assenyalat Sandra Andréa dos Santos, fundadora del col·lectiu.

Notícies relacionades

El març del 2019, durant el primer any de la seva gestió, Bolsonaro va expressar enuig amb aspectes laterals del carnaval i va pujar al seu compte de Twitter imatges fetes de manera anònima que mostraven unes persones en accions obscenes: «Moltes comparses de carrer s’ha tornat en això que veuen». Els populars cantants Daniela Mercury i Caetano Veloso li van respondre amb la cançó Prohibido el Carnaval en què tots dos ironitzen sobre els valors conservadors de les autoritats: «Obre la porta d’aquest armari, que no hi ha censura». Les festes del 2020, les últimes abans de la pandèmia, van apujar el to de la mofa contra el Govern.

La realització del carnaval a la tardor provoca certa estranyesa en els brasilers. La decisió de suspendre’l, al febrer, no va impedir que algunes comparses «clandestines» sortissin igualment al carrer. Més enllà de la importància sociocultural, el carnaval és un gran esdeveniment econòmic. L’última edició, del 2020, va permetre a Rio de Janeiro que entressin a les arques 777 milions d’euros. Quant a Sao Paulo, el cor industrial del Brasil, va recaptar 535 milions d’euros.