Conflicte armat a Europa

La guerra a Ucraïna ha danyat almenys 90 llocs culturals, segons la Unesco

Entre els edificis afectats n’hi ha 44 de religiosos, 25 de caràcter històric, 11 monuments, sis museus, tres teatres i una biblioteca

La guerra a Ucraïna ha danyat almenys 90 llocs culturals, segons la Unesco

REUTERS/Alkis Konstantinidis

1
Es llegeix en minuts

La guerra a Ucraïna ha destruït o fet malbé, almenys, 90 llocs culturals en el país, segons ha pogut verificar la Unesco, que insisteix que el balanç és «preliminar». Un total de 44 edificis religiosos, 25 de caràcter històric, 11 monuments, sis museus, tres teatres i una biblioteca componen la llista de llocs d’interès cultural afectats pel conflicte armat.

«Fins ara, cap lloc declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco sembla estar danyat», va assenyalar aquest dimecres l’organisme en un comunicat. Aquesta és la segona avaluació que fa la Unesco des de l’inici del conflicte. En la primera, divulgada l’1 d’abril, s’havien detectat danys en almenys 53 llocs culturals ucraïnesos.

L’organització de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va explicar que porta a terme una confirmació per satèl·lit i altres mitjans «fiables» dels informes que li arriben sobre danys als béns culturals. El museu de Mariúpol, la catedral de Khàrkiv, el museu d’Ivànkiv o l’església de la Nativitat de Kíiv (construïda en fusta el 1892), són alguns dels llocs afectats pel conflicte. La llista inclou també els danys detectats a les regions separatistes ucraïneses de Donetsk i Lugansk, a la regió del Donbass.

«Destrucció deliberada»

Notícies relacionades

Com a signants de la convenció de la Haia de 1954, Ucraïna i Rússia tenen l’obligació de protegir el patrimoni cultural en cas de guerra, ha advertit el camerunès Lazare Eloundou Assomo, director del centre de patrimoni cultural de la Unesco, i ha recordat que la «destrucció deliberat de llocs marcats amb l’emblema blau» de la convenció es pot considerar un crim de guerra.

La directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, va escriure el 17 de març passat al ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, que «tota violació» d’aquesta convenció «comportarà la responsabilitat internacional dels autors»