Tornada a la normalitat

Tornen els ferris entre Espanya i el Marroc després de dos anys de tancament

  • Aquest dimarts també han arribat els dos primers ferris que circulen entre Algesires i el port de Tànger Med

3
Es llegeix en minuts

Els dos extrems de l’estret de Gibraltar tornen a estar units després de dos anys sense connexions marítimes. Aquest dimarts ha arribat a Tànger el primer ferri que ha sortit de Tarifa. Des de l’inici de la pandèmia es van suspendre els moviments per mar entre els dos països. És el primer pas per recuperar la normalitat a falta de concretar la reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla. 

En un mirador de la part alta de la ciutat, diversos homes miren a l’horitzó i esperen el moment que el ferri es deixés veure. «Benvingut», diu un d’ells. Al port, desenes de periodistes esperen el moment que Firdaous baixi del barco. Ha sigut la primera passatgera a tocar terra. «Molt emocionats i amb moltes ganes de passar aquí la Setmana Santa», explica aquesta jove que viu a Espanya, però que té part de la família al Marroc. «Hem comprat els bitllets aquest matí, ho trobàvem molt a faltar», relata. 

«Gràcies a Déu ja han obert», explica emocionada la Samira pocs minuts després d’arribar a Tànger. És la primera vegada que creua amb barco després de dos anys sense trepitjar el Marroc. El seu pla és quedar-se a la ciutat aquesta setmana i tornar «abans que els nens comencin l’escola», explica. 

Primera ruta

En aquesta primera ruta entre Tarifa i Tànger han viatjat unes cinquanta persones, però les navilieres esperen que a poc a poc augmentin els passatgers. Tots han comprat el bitllet amb menys de 24 hores d’antelació, ja que no va ser fins dilluns a la tarda que les companyies marítimes van anunciar que reprenien la ruta.

Aquest dimarts també han arribat els dos primers ferris que circulen entre Algesires i el port de Tànger Med, a més de la connexió Almeria-Nador. Per ara només es permet el viatge de passatgers i a partir de dilluns, 18 d’abril, també serà possible creuar amb un vehicle a bord.

«És una manera de tornar a la normalitat progressivament. Estem molt contents del retorn de passatgers entre Tànger i Tarifa després de dos anys d’epidèmia», explica Mohamed Ouanaya, director general del port de Tànger. «Al nostre port l’activitat principal és la connexió amb Tarifa», relata. Una altra activitat important per al sector és l’arribada de creuers, que esperen que aviat també tornin a parar a la ciutat. Aquesta setmana els ports marroquins també han obert de nou amb França i Itàlia i ja es preparen per a l’operació Pas de l’Estret amb Espanya després de dos anys suspesa. 

A la sortida del port, una desena de taxis esperen els primers passatgers, també el bus turístic espera. El sector turístic de Tànger ha sigut un dels més perjudicats pel tancament, ja que una part considerable dels visitants hi arriben amb barco. «Sempre treballem molt amb la gent que ve de Tarifa», relata un dels taxistes. Ara, tota la ciutat espera que tot torni a ser com abans de la pandèmia. «A l’estiu ja tot serà normal», confia un treballador d’un cèntric hotel de la ciutat. 

Ceuta i Melilla

Notícies relacionades

Aquesta reobertura es va anunciar després de la visita que dijous va realitzar Pedro Sánchez a Rabat. El president del Govern espanyol es va reunir amb el monarca Mohamed VI per donar per tancada la crisi diplomàtica que fa un any mantenien els dos països. En el transcurs de la trobada també van acordar la reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla, tot i que per ara no se n’ha anunciat la data. 

Aquest retrobament entre Espanya i el Marroc va arribar després del canvi de posició de la Moncloa sobre el Sàhara Occidental. Fa tres setmanes, Sánchez va enviar una carta a Mohamed VI en què manifestava que la proposta marroquina d’autonomia per a aquest territori és «com la base més seriosa, realista i creïble per a la resolució del contenciós», un moviment que va obrir la porta a la reconciliació i la normalització de la relació entre els dos països, també de la circulació a les fronteres.

Temes:

Marroc