Commoció mundial

La UE reforça el TPI per investigar els crims de guerra a Ucraïna

  • Tota l’actualitat de la guerra d’Ucraïna, en directe

4
Es llegeix en minuts

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dilluns proporcionar assistència financera i un equip d’experts a les fiscalies del Tribunal Penal Internacional (TPI) i d’Ucraïna per ajudar-los a documentar possibles crims de guerra comesos per tropes russes en aquest país. «Donarem suport als dos fiscals financerament i amb el nostre equip sobre el terreny», ha anunciat en roda de premsa després del Consell l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell després de la reunió mantinguda pels Vint-i-set amb el fiscal en cap del tribunal, el britànic Karim Khan.

Borrell ha alertat de la «brutalitat» que va presenciar la setmana passada en el viatge a Ucraïna amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. «Hem sigut testimonis del que hi passa, de la brutal agressió de les tropes russes contra la població civil», ha indicat, i ha assegurat que han tornat «veritablement impressionats».

França ja ha anunciat aquest dilluns que ha enviat a Ucraïna un equip tècnic de forenses i de gendarmes especialitzats en investigació criminal. Són especialistes en balística, explosius, mostres genètiques i empremtes digitals que estan preparats per posar en marxa una cadena d’examen i d’identificació de cadàvers, amb el desplegament d’un laboratori d’ADN. Tres països més, Alemanya, Països Baixos i Suècia han desbloquejat 2,5 milions d’euros per recolzar les investigacions del TPI sobre presumptes crims de guerra a Ucraïna.

Mentrestant, l’ofensiva russa s’intensifica en el front de l’est del país. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va cridar la nit de diumenge als ciutadans perquè es preparessin per a «operacions encara més grans a l’est» i amb el pas de les hores d’avui dilluns les prediccions s’han anat confirmant. Però més enllà de l’est, hi ha hagut també alertes per bombardejos russos a Lviv i Kíiv.

El Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat aquest dilluns que ha aconseguit destruir el sistema aeri de defensa antimíssils S-300 que va donar Eslovàquia en una sèrie de bombardejos perpetrats als afores de les província de Dnipró, a l’est d’Ucraïna. A més, ha assenyalat que durant la nit s’han portat a terme una sèrie d’atacs contra instal·lacions militars ucraïneses a Mikolaiv, Donetsk i a altres regions del país.

Bombardejos i devastació

La regió de Khàrkiv, a l’est d’Ucraïna i una de les més castigades per l’Exèrcit rus, ha sigut bombardejada en 66 ocasions durant les últimes 24 hores en uns atacs que han causat almenys onze morts i catorze ferits. Així ho va informar el cap de l’Administració Militar Regional, Oleh Siniehubov, en el seu compte de Telegram, i va afegir que els atacs han inclòs bombardejos amb artilleria, morters i sistemes llançacoets múltiples russos. D’altra banda, la vice primera ministra d’Ucraïna, Irina Veresxuk, ha afirmat també avui que ha arribat a acords per a l’obertura de nou corredors humanitaris per a l’evacuació de civils en diversos punts del país. Així, els civils podran traslladar-se des de Mariúpol, fins a Zaporíjia –en transport propi– i des de Berdiansk, Tokmak i Energodar també fins a Zaporíjia, en transports habilitats per les autoritats.

Rússia continua centrant-se en prendre el control total sobre la ciutat de Mariúpol. Zelenski, que ha comparegut aquest dilluns davant el Parlament de Corea del Sud, ha assegurat que creu que hi ha «desenes de milers» de morts a l’assetjada ciutat portuària, i ha afirmat que Rússia «ha destruït completament Mariúpol i l’ha cremat fins a fer-ne cendres». «Desenes de milers de ciutadans de Mariúpol deuen haver mort», ha dit el mandatari ucraïnès als legisladors sud-coreans. «Senyores i senyors, hem vist moltes vegades devastació d’aquesta magnitud al segle XX», ha afirmat .

Crims de guerra

Notícies relacionades

Almenys 183 nens i nenes han mort i 342 han resultat ferits a Ucraïna des que va començar la invasió russa del país, el 24 de febrer passat, segons dades actualitzades publicades aquest dilluns per la Comissionada de Drets Humans del Parlament, Liudmila Denisova. No obstant i, segons ha explicat, actualment és impossible determinar el nombre real de menors que han sigut víctimes de la guerra, ja que les tropes russes fan continus atacs i accions hostils dins de les ciutats ucraïneses.

Fins ara, la majoria de les baixes s’han registrat a les regions de Donetsk (110), Kíiv (98), Khàrkiv (76), Txerníhiv (54), Mikolaiv (40), Lugansk (35), Zaporíjia (22) i Kherson (29). Les forces de l’ordre ucraïneses miren de reunir proves de les possibles atrocitats atribuïdes a les tropes russes mentre van ocupar la localitat de Búzova, pròxima a Kíiv, ha explicat aquest dilluns Anton Gueraixtxenko, assessor del ministre de l’Interior d’Ucraïna. Segons ha informat l’assessor ministerial en el seu compte de Telegram, al poble de Búzova es va trobar una fossa comuna amb cadàvers de civils ucraïnesos.