el desafiament rus

Putin vol «vigilar» les exportacions russes d’aliments a països «hostils»

Putin vol «vigilar» les exportacions russes d’aliments a països «hostils»
1
Es llegeix en minuts

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimarts que Rússia es proposa «vigilar» les seves exportacions de productes alimentaris cap a països «hostils», en plena escalada de sancions amb els països occidentals per la invasió d’Ucraïna.

«En un context d’escassetat mundial d’aliments, aquest any haurem de ser prudents amb les entregues a l’estranger i vigilar amb compte aquestes exportacions a països que són clarament hostils amb nosaltres», ha dit Putin en una reunió transmesa per televisió. Les sancions imposades a Rússia des del 24 de febrer passat ha arrossegat Rússia a la seva pitjor crisi econòmica des de la caiguda de la Unió Soviètica el 1991.

Preus alts de l’energia

Putin ha advertit que els preus més alts de l’energia combinats amb l’escassetat de fertilitzants impulsaran Occident a imprimir diners per comprar subministraments, cosa que provocarà escassetat d’aliments entre els països més pobres.

Notícies relacionades

«Inevitablement augmentarà l’escassetat d’aliments a les regions més pobres del món, hi haurà noves onades d’immigrants i, en general, creixeran encara més els preus».

Rússia és l’exportador de blat més gran del món. El subministra principalment a l’Àfrica i l’Orient Mitjà i és un important productor de fertilitzants que contenen potassi, fosfat i nitrogen, nutrients clau per a cultius i terres. Rússia produeix més de 50 milions de tones a l’any de fertilitzants, el 13% del total mundial.