Regió separatista prorussa

Ucraïna avisa que les tropes russes s’han «redesplegat» a Transnístria

Moldàvia anuncia que està «supervisant» la situació de seguretat en l’autoproclamada república

  • Guerra a Ucraïna: última hora de la invasió russa

Ucraïna avisa que les tropes russes s’han «redesplegat» a Transnístria
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Estat Major d’Ucraïna ha avisat que Rússia està efectuant un «redesplegament» de les seves forces concentrades a la regió de Transnístria, l’autoproclamada república russa de Moldàvia, a la frontera oest d’Ucraïna.

«Hem notat el redesplegament de les tropes russes i les divisions a la regió separatista per portar a terme accions de provocació, la demostració de preparació per a una ofensiva i, possiblement, accions militars contra Ucraïna», ha avisat l’exèrcit ucraïnès en un comunicat recollit pel portal de notícies Topor.

Les forces russes es troben estacionades a Transnístria des de principis dels anys 90, quan es va desintegrar la Unió Soviètica.

Moldàvia està «supervisant» les afirmacions d’Ucraïna

No obstant, el govern de Moldàvia ha afirmat que «de moment» no té prou informació per verificar l’acusació ucraïnesa. «Les institucions estatals estan supervisant de prop la situació de seguretat a la regió», ha dit en un comunicat publicat a Twitter.

«Les autoritats continuaran supervisant i intercanviant informació amb els seus aliats per garantir la seguretat dels nostres ciutadans», conclou la nota.

Transnístria, en terra de ningú des de la caiguda de l’URSS

Transnistria és un estat separatista que, tot i que es declara com a territori prorús, no ha sigut reconegut per cap país, ni tan sols Rússia. Està ubicat entre el riu Dnièster i la frontera entre Moldàvia i Ucraïna. Actualment ha aconseguit situar-se fora del control del govern de Moldàvia i ha adquirit atributs propis d’un estat, incloent moneda, policia, exèrcit i servei postal propis.

Notícies relacionades

Amb la caiguda i la posterior desintegració de la Unió Soviètica, i davant la possibilitat que Moldàvia acabés sent part de Romania, diversos districtes a la ribera oriental del Dnièster, de població majoritàriament russoparlant, van proclamar la República Moldava de Transnístria a principis de 1990.

.