Drets de la infància

La meitat dels nens ucraïnesos han deixat les seves cases per la guerra

L’Unicef xifra en 1,8 milions els menors ucraïnesos que han creuat la frontera a països veïns i 2,5 milions els que estan desplaçats dins d’Ucraïna

  • Un mes de guerra a Ucraïna

  • Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies, en directe

La meitat dels nens ucraïnesos han deixat les seves cases per la guerra

AFP / ANGELOS TZORTZINIS

2
Es llegeix en minuts

Més de la meitat dels nens ucraïnesos han hagut d’abandonar les seves llars per fugir de la inseguretat i els combats desencadenats per la invasió de l’Exèrcit rus el 24 de febrer, El Fons de l’ONU per a la Infància, UNICEF, ha informat que en «un mes de guerra a Ucraïna 4,3 milions de nens han resultat desplaçats, més de la meitat de la població infantil estimada al país, que és de 7,5 milions». Entorn d’1,8 milions de nens ucraïnesos han travessat la frontera cap als països veïns i 2,5 milions estan desplaçats dins d’Ucraïna.

«La guerra ha provocat un dels desplaçaments de nens a gran escala més ràpids des de la Segona Guerra Mundial», ha dit la directora executiva de l’Unicef, Catherine Russell per afegir: «És una trista realitat que pot tenir conseqüències duradores per a les generacions venidores perquè la seguretat, el benestar i l’accés als serveis essencials dels nens es veuen amenaçats per una violència horrible i incessant».

Almenys 81 nens han mort a Ucraïna i 108 han resultat ferits, segons l’últim recompte publicat dimecres per l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH), que remarca que és probable que el nombre real sigui molt més gran. La guerra també ha tingut un impacte devastador en la infraestructura civil i l’accés als serveis bàsics. Per exemple, 1,4 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable.

Devastació

Més de 450.000 nens d’entre 6 i 23 mesos necessiten ajuda alimentària addicional, segons l’UNICEF. L’agència de l’ONU ja ha observat una reducció de la cobertura d’immunització per a les vacunes rutinàries i infantils, incloent-hi el xarampió i la poliomielitis, i tem que això provoqui ràpidament epidèmies, sobretot a les zones atapeïdes de persones que fugen de la violència. «En poques setmanes, la guerra ha causat una gran devastació en els nens d’Ucraïna», ha dit Russell.

«Els nens necessiten urgentment pau i protecció. Necessiten els seus drets. L’UNICEF continua demanant un alto el foc immediat i la protecció dels nens. Les infraestructures crítiques de les quals depenen els nens, inclosos els hospitals, les escoles i els edificis que allotgen civils, no han de ser atacades mai», ha demanat.

Notícies relacionades

L’Unicef i els seus aliats treballen per proporcionar assistència humanitària als nens d’Ucraïna i els països veïns. A Ucraïna, l’Unicef ha entregat subministraments mèdics a 49 hospitals a nou regions, incloent-hi Kíiv, Khàrkiv, Dnipró i Lviv, i continua distribuint aigua i articles d’higiene a les comunitats assetjades.

En les pròximes setmanes, l’organització té previst començar a realitzar transferències de diners en efectiu a les famílies més vulnerables i crear espais acollidors per als nens en llocs clau del país. Però «malgrat els intensos esforços per garantir un accés humanitari segur, oportú i sense obstacles, continuen existint importants problemes a les zones més afectades del país», assenyala.