Entrevista

«Zelenski és el president d’Ucraïna i ho continuarà sent»

El vicecap de gabinet del president ucraïnès, íhor Zhovkva, diu que tem que «la burocràcia europea» bloquegi la integració d’Ucraïna a la UE

  • Seguiu en directe l’última hora de la guerra d’Ucraïna

  • Reportatge multimèdia: tres setmanes de la invasió russa

«Zelenski és el president d’Ucraïna i ho continuarà sent»

IRENE SAVIO

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Com tots els homes de l’entorn de Volodímir Zelenski, Íhor Zhovkva, vicecap de gabinet de presidència, evita els tons estridents, però no es mostra disposat a retrocedir en els seus punts ferms. Amb això com a punt de partida, en aquesta entrevista, feta dissabte passat, afirma que «el costat rus no està preparat» per arribar a un acord per a l’alto el foc, tot i que descarta que Kíiv estigui estudiant l’entrega de territori ucraïnès.

¿Quines són les postures que estan bloquejant l’acord de pau amb Moscou?

(Fins ara) desafortunadament no hi ha hagut gaires resultats. Li recordo que comencem les negociacions amb l’acord d’establir corredors humanitaris, però fins al dia d’avui no tots els corredors estan funcionant bé. Però quan es fa una negociació seriosa, sempre hi ha un alto el foc, perquè mentre els diplomàtics discuteixen, les forces armades no bombardegin. Però aquest no és el cas. Els bombardejos han continuat dia rere dia, nit rere nit, hora rere hora. Estan atacant objectius civils, dones i nens han sigut blancs, així que fins ara les negociacions encara s’estan portant a terme, però són lluny de la continuïtat.

¿Però quines són les demandes de Rússia que vostès no estan acceptant?

Estem preparats per discutir alguns punts. Però no discutirem l’entrega del territori ucraïnès, no discutirem cedir algunes parts d’Ucraïna.

No accepten cedir Crimea, Donetsk, Lugansk...

Crimea, Donetsk, Lugansk són territoris ucraïnesos i no hi ha un acord sobre això.

¿Hi ha alguna solució que consideren acceptable?

No revelaré els detalls de les negociacions, però, una vegada més, un dels temes principals que volem tocar, amb aquestes negociacions, són unes fortes garanties de seguretat per al meu país, perquè abans de la guerra no teníem les garanties de seguretat que tenia el món, vam quedar privats del tercer arsenal nuclear més important el 1994 i al seu lloc vam obtenir el memoràndum de Budapest, el suposat memoràndum que no garantia absolutament res per al meu país, només declarava que els països garantirien la seguretat d’Ucraïna. Tampoc va funcionar el 2014 quan Rússia va començar els atacs contra Ucraïna ni el 2022 quan Rússia ha començat una guerra oberta contra Ucraïna. El memoràndum de Budapest mai ha funcionat.

¿Acceptarien alguna fórmula de neutralitat per al seu país?

De nou, es podria discutir, però només en combinació amb les garanties de seguretat.

¿I és part de la discussió que Zelenski renunciï a ser president d’Ucraïna?

No, no, no. Mai hem sentit aquestes demandes, és el president d’Ucraïna i ho continuarà sent.

Zelenski va dir que Ucraïna no s’unirà a l’OTAN. ¿Mantindran la seva petició d’unir-se a la Unió Europea?

Definitivament, quant a l’OTAN, veiem que per ara no està preparada per acceptar Ucraïna. Quant a la UE, és un procés molt important per a Ucraïna. A finals de febrer, el meu president va presentar la sol·licitud perquè Ucraïna pugui ser membre de la UE. […] Ucraïna està preparada per fer-ho molt ràpid, en unes quantes setmanes, però ara temem que la burocràcia europea enterri aquest assumpte, que miri de fer-lo el més llarg possible, així que demanem als membres de la Unió Europea que influeixin en la Comissió Europea per procedir amb el procés ràpidament. Ucraïna mereix ser part de la família europea, perquè ara estem lluitant no només per la nostra seguretat i pels nostres interessos nacionals, estem lluitant pels valors europeus i estem lluitant per tota la Unió Europea.

¿Està decebut amb els líders europeus?

Alguns d’ells podrien recolzar una mica més fortament Ucraïna.

¿I les altres aliances internacionals que Ucraïna podria tenir en el futur?

Ens prenem absolutament seriosament l’establiment de nous tipus d’unió o d’aliances, no només pensant en la seguretat d’Ucraïna, sinó en la seguretat europea d’Ucraïna. Llavors sí, donem la benvinguda a aquesta discussió entre les nacions europees, i no només entre les nacions europees.

Diverses nacions van oferir mediar en aquesta crisi. La Xina, per exemple.

La posició de la Xina és molt important. La Xina és una de les potències més grans del món i no hauria de deixar-se arrossegar en el conflicte per la Federació Russa, tal com diuen algunes especulacions que hem sentit. Així que esperem saviesa per part del líder xinès.

¿Quines són les principals dificultats de l’Exèrcit ucraïnès en aquest moment?

Necessitem sistemes de defensa aèria, sistemes antimíssils i avions de combat. Si els nostres aliats ens ajuden a tancar el cel, això ens acostarà molt a la victòria.

¿Quina és la ciutat o l’àrea que en aquest moment el preocupa més?

Mariúpol és un desastre humanitari. […] La resta de les ciutats que [les tropes russes] han aconseguit envoltar al sud d’Ucraïna tampoc estan en bones condicions. Estan mirant d’esborrar del terreny algunes poblacions als afores de Kíiv. La situació tampoc és bona a Txerníhiv, al nord. Però no han aconseguit capturar o envoltar les ciutats principals, ni Kíiv, ni Khàrkiv ni Odessa han sigut capturades. Probablement miraran de fer-ho, a més de bombardejar la resta de les localitats intentaran atacar aquestes ciutats principals per rodejar-les.

En l’última setmana també hem vist diversos atacs a l’oest.

Desafortunadament és possible pensar que continuaran fent-ho.

Notícies relacionades

¿Es penedeix d’alguna cosa que el seu Govern hagi pogut fer millor en algun moment?

No, només ens penedim que la comunitat internacional no hagi prestat gaire atenció al que el meu president estava dient, quan deia que sisplau apliquessin sancions preventives perquè no hi hagués una guerra a Ucraïna.