Minoria musulmana

Els EUA declaren genocidi la matança de rohingyes a Birmània

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, afirma que hi ha evidències que l’Exèrcit va portar a terme una persecució «generalitzada i sistemàtica»

1
Es llegeix en minuts

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha anunciat aquest dilluns que la campanya generalitzada de violacions i assassinats de famílies de la minoria musulmana rohingya a Birmània constitueix un genocidi, cosa que obre la porta a més sancions econòmiques contra la junta militar. «He determinat que membres de la junta militar birmana van cometre genocidi i crims contra la humanitat contra els rohingyes el 2016 i el 2017», ha dit Blinken des del Museu Commemoratiu de l’Holocaust, a Washington.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha remarcat que les evidències són contundents, a l’assegurar que la persecució va ser «generalitzada i sistemàtica». El 2017, ha indicat, més de 9.000 rohingyes van ser assassinats a Birmània, i més de 700.000 van haver d’escapar al veí Bangladesh.

Règim repressiu

Notícies relacionades

Blinken ha alertat, a més, que molts dels líders militars que van dirigir aquesta campanya genocida, són els mateixos que van enderrocar el govern democràticament elegit el febrer del 2021. «Des del cop, hem vist com la junta militar birmana utilitza les mateixes tàctiques. Només que ara els militars estan perseguint qualsevol que consideren que s’oposa o lluita contra el règim repressiu», ha afirmat.

L’Administració del president dels Estats Units, Joe Biden, ha sigut una de les veus més crítiques amb el cop d’Estat de l’Exèrcit que va acabar amb el govern electe de la líder birmana Aung San Suu Kyi fa més de sis mesos, i ha imposat dures sancions contra els membres de la junta militar