7,3 graus

Un terratrèmol al Japó provoca alerta de tsunami sobre Fukushima

El sisme ha deixat sense electricitat dos milions de vivendes a Tòquio

Un terratrèmol al Japó provoca alerta de tsunami sobre Fukushima

REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Un fort terratrèmol de 7,3 graus de magnitud ha sacsejat aquest dimecres la costa nord-est del Japó i ha deixat sense electricitat centenars de milers d’habitants de Tòquio.

La tremolor, a la mateixa regió devastada pel terratrèmol de magnitud 9 fa 11 anys que va desencadenar el desastre nuclear de Fukushima, va passar a una profunditat de 60 quilòmetres, a 57 quilòmetres de la costa, va dir l’Agència Meteorològica del Japó (JMA).

Es va registrar fins a un 6 o més en l’escala japonesa d’intensitat de sotracs en algunes àrees, massa forta perquè la gent es posés dempeus, i va sacsejar edificis a la capital.

Advertència de tsunami

La JMA ha emès una advertència de tsunami per a la regió de fins a un metre, i l’emissora pública NHK va informar onades de 20 centímetres en alguns llocs.

El primer ministre Fumio Kishida ha explicat als periodistes que el seu govern estava avaluant l’abast dels danys després d’arribar a l’oficina després de la tremolor, que ha sacsejat gran part del Japó.

La companyia elèctrica de Tòquio ha afirmat que al voltant de 2 milions de llars s’han quedat sense electricitat, inclosos 700.000 a la capital, i que estava verificant l’estat dels reactors a Fukushima i altres plantes, segons ha informat l’emissora pública NHK.

Encara no s’han reportat danys allà o a les refineries de petroli a la costa, han explicat els funcionaris del govern.

Records de Fukushima

La fuga de radiació de la planta d’energia nuclear Fukushima Daichi va ser la pitjor crisi nuclear des de l’explosió a la instal·lació de Txernòbil a Ucraïna un quart de segle abans.

Notícies relacionades

Així, les autoritats han advertit als residents de les prefectures de Fukushima, Miyagi i Yamagata que esperessin després de les commocions.

Assegut al límit de diverses plaques tectòniques, el Japó experimenta al voltant d’una cinquena part dels terratrèmols del món de magnitud 6 o major.

Temes:

Japó Tsunamis