Guerra d’Ucraïna

Rússia respon als EUA i imposa sancions contra Biden

Moscou prohibeix l’entrada al seu país al president nord-americà i a alts càrrecs com el seu secretari d’Estat, el cap de la CIA o Hillary Clinton

  • Segueix en directe l’última hora de la invasió russa d’Ucraïna

Rússia respon als EUA i imposa sancions contra Biden
1
Es llegeix en minuts

Rússia ha posat el president dels Estats Units, Joe Biden, i alts càrrecs del seu Govern en una «llista d’exclusió» que els sanciona amb la prohibició d’entrar al país. Reuters ha avançat aquest dimarts una decisió amb la qual Moscou respon a les sancions que Washington ha imposat en els últims dies a alts càrrecs del Kremlin, amb el president Vladímir Putin al capdavant.

Aquesta resposta perjudica fins a 13 funcionaris nord-americans, que no podran viatjar a Rússia. Entre els grans noms castigats hi ha el secretari d’Estat, Antony Blinken; el cap de la CIA, William Burns; el secretari de Defensa, Lloyd Austin; el conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, i l’exsecretària d’Estat i excandidata a la presidència Hillary Clinton. Aquesta prohibició també s’aplicarà des d’aquest dimarts a «alguns caps de departament i figures prominents dels EUA», com ha informat Moscou.

En les pròximes setmanes, el Kremlin ampliarà aquesta llista negra a «alts funcionaris nord-americans, militars, legisladors, empresaris, experts i persones dels mitjans de comunicació que siguin russòfobs o contribueixin a incitar a l’odi envers Rússia i a la introducció de mesures restrictives». Es desconeix si s’optarà per, més enllà de negar l’entrada al país, aplicar un altre tipus de sancions de tall econòmic.

Notícies relacionades

El ministeri rus d’Afers Exteriors ha explicat en un comunicat que la represàlia és «una conseqüència inevitable del curs extremadament russòfob adoptat per l’actual administració dels EUA». No obstant, també han deixat la porta oberta a canviar l’estatus de les persones sancionades si, en el cas que fos necessari mantenir converses oficials amb Washington, organitzessin «contactes d’alt nivell».

Per la seva banda, la Casa Blanca ha firmat aquest dimarts noves sancions contra Rússia per la seva invasió militar d’Ucraïna. Així, el Departament del Tresor aplicarà restriccions econòmiques contra quatre persones acusades de cometre violacions dels drets humans i actes de corrupció, així com contra el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, i la seva dona.