Tensió bèl·lica a l’Est

Altres crisis de refugiats

Altres crisis de refugiats

EFE

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Va ser a mitjans del segle XX quan els refugiats generats durant la Segona Guerra Mundial van donar origen a la creació de l’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, amb l’objectiu de protegir i assistir milions de víctimes de guerra. Erròniament, es va creure que l’agència duraria pocs anys una vegada acabada la contesa. Seixanta anys després, no només no ha desaparegut sinó que assisteix a la crisi de refugiats ucraïnesos generats per la invasió de Rússia. Un milió de persones han sortit del país en una setmana. A continuació, altres grans crisis de refugiats afrontades per l’ACNUR en les seves sis dècades d’existència.

Síria

Des del 2011, inici de la guerra a Síria, milions de persones s’han vist obligades a abandonar casa seva per buscar protecció dins del seu país, o bé, a l’exterior, especialment en països limítrofs, com el Líban, Turquia, Jordània i altres llocs. Un total de 6,6 milions persones són refugiats sirians al món, 5,5 milions dels quals estan als països veïns. Al voltant de 6,7 milions de persones s’han desplaçat internament.


Balcans

El 1992, la guerra de Bòsnia es va convertir en un dels conflictes més dramàtics i emblemàtics de la violenta desintegració de l’antiga Iugoslàvia, que va deixar prop de 2,7 milions de refugiats i desplaçats interns i es va convertir en aquell moment en el desplaçament més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

Palestina

El 1949, l’Organisme d’Obres Públiques i Socors de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) va rebre de l’Assemblea General el mandat de prestar serveis als refugiats de Palestina inscrits que vivien a l’Orient Mitjà. Quan va iniciar les seves operacions, el 1950, atenia les necessitats d’uns 750.000 refugiats de Palestina. L’organisme, proveïdor de serveis bàsics, atén actualment 5 milions de persones a les cinc zones d’operacions de l’organisme: la Franja de Gaza, la Ribera Occidental, inclòs Jerusalem Oriental, Jordània, el Líban i la República Àrab Siriana.

Afganistan

Des del gener del 2021, abans del retorn dels talibans al poder, uns 270.000 afganesos s’havien vist forçats a desplaçar-se dins del país –principalment a causa de la inseguretat i de la violència–, i més de tres milions a abandonar-lo. Les xifres han augmentat.

Iemen

La guerra del Iemen ha provocat el que l’ONU encara considera el pitjor desastre humanitari del món. En set anys de guerra, s’han comptabilitzat dos milions de desplaçats. Durant gairebé set anys, el Iemen ha sigut testimoni d’una guerra que ha deixat 233.000 persones mortes i el 80% de la població de 30 milions s’ha tornat dependent de l’ajuda per sobreviure.

Temes:

Refugiats Síria