La guerra cibernètica

¿Qui són Anonymous, els ‘hacker’-activistes misteriosos?

  • L’organització, que ha reaparegut atacant la TV russa, fa del secret i la màscara de Guy Fawkes les seves millors armes publicitàries

¿Qui són Anonymous, els ‘hacker’-activistes misteriosos?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

 Apareixen i desapareixen sense seguir pautes, ni fulls de ruta. Una anarquia que regeix els seus destins convertint-los en una organització sense líders i sense ideologia definida. Són Anonymous i la pregunta de qui són és la pregunta del milió des de fa anys. El misteri al voltant d’aquest grup de ‘hackers’ juntament amb l’espectacularitat d’algunes de les seves accions és la seva millor carta publicitària. L’última, penetrar als servidors dels canals de televisió russos per emetre missatges contra a la invasió d’Ucraïna.

Totes les fonts remeten a la pàgina www.4chan.com com l’origen d’Anonymous. 4Chan és una web de discussions de temes, o panels, en la qual no es requereix cap acreditació ni registre. Si algú opina en algun dels desens de ‘panels’ existents o en crea un de nou, el seu missatge apareix firmat per ‘Anonymous’, ‘anònim’ en anglès.

Els ‘hackers’ d’Anonymous s’organitzen a la xarxa per trobar informació oficial i secreta que resultaria d’interès per al gran públic. 

La imatge de marca és la màscara de Guy Fawkes, l’activista catòlic anglès que va intentar dinamitar el Parlament de Westminster, el 5 de novembre de 1605, que es va popularitzar a la pel·lícula ‘V, de Vendetta’ i basada en els 10 llibres del còmic homònim escrits per Alan Moore i il·lustrats per David Lloyd.

Notícies relacionades

La primera gran acció dels ‘anons’, així s’anomenen els membres del col·lectiu, va ser una campanya contra l’església de la Cienciologia. Des d’aleshores, han estat en tots els principals assumptes mundials, per exemple, en la filtració de documents oficials a través de Wikileaks.

Anonymous va caure en una estranya letargia el 2018 de la qual només va despertar el 2020 amb la mort de l’afroamericà George Floyd a mans de la brutalitat policial als Estats Units. Durant l’1-O, Anonymous ‘va piratejar’ webs de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i, fins i tot, la de la Comunitat de Madrid.