Guerra a l’est d’Europa

Els 13 herois d’Ucraïna: «Vaixell de guerra rus, ves-te’n a la merda»

Un petit destacament ucraïnès va plantar cara als russos abans de morir bombardejat

  • La invasió russa a Ucraïna, en directe

  • Les tropes russes entren a Kíev

Els 13 herois d’Ucraïna: «Vaixell de guerra rus, ves-te’n a la merda»

EFE / EPA

2
Es llegeix en minuts

Un incident ocorregut en un illot del mar Negre, custodiat per un petit destacament ucraïnès que es va enfrontar a un vaixell de la Marina russa, s’ha convertit en un acte d’heroïcitat per al Govern d’Ucraïna, que ha destacat la gosadia dels soldats, que van morir en l’incident. L’incident es va produir dijous mentre les tropes russes llançaven el seu assalt a territori ucraïnès des de diversos flancs, per terra, mar i aire.

Segons reprodueixen diversos mitjans ucraïnesos, un soldat ucraïnès desplaçat a l’illot del mar Negre, conegut com illa de la Serp, no va poder contenir-se i es va enfrontar al vaixell de guerra rus que amenaçava de bombardejar el destacament.

Segons l’àudio de l’intercanvi per ràdio, divulgat pel mitjà ucraïnès ‘Ukraïnska Pravda’ (‘La Veritat d’Ucraïna’), quan els russos s’acostaven a l’illot, l’oficial rus diu: «Aquest és un vaixell de guerra militar. Aquest és un vaixell de guerra militar rus. Li suggereixo que deposin les armes i es rendeixin per evitar vessament de sang i baixes innecessàries. Altrament, serà bombardejat». Després de sentir l’advertència, un soldat del destacament ucraïnès de l’illa de la Serp, també coneguda com illa Zmiiní, respon: «Vaixell de guerra rus, ves-te’n a la merda». I aquestes van ser les últimes paraules conegudes que es van sentir des de l’illa.

Els 13 soldats ucraïnesos destacats a l’illa van morir dijous en el bombardeig, segons va confirmar el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, relaten els mitjans. «Tots els guàrdies fronterers van morir heroicament però no es van rendir. Se’ls atorgarà el títol d’heroi d’Ucraïna de manera pòstuma», va confirmar Zelenski en el seu missatge.

L’illa de la Serp es troba a unes 30 milles (uns 48 quilòmetres) de l’extrem sud continental ucraïnès, al nord-oest del mar Negre, i a uns 300 quilòmetres (185 milles) a l’oest de la península de Crimea, el territori ucraïnès que Rússia es va annexionar el 2014.

Notícies relacionades

Tot i que només té una extensió d’unes 18 hectàrees, un informe de l’any passat citat per CNN i elaborat pel grup d’experts independent Atlantic Council va qualificar el lloc com a «clau en relació amb les reclamacions territorials marítimes d’Ucraïna» al mar Negre.

Destacant la seva importància estratègica, Zelenski la va elegir l’any passat com el lloc per a una entrevista amb els mitjans ucraïnesos abans d’una cimera per mirar de revertir l’annexió de Crimea per part de Rússia, segons l’informe del Consell Atlàntic. EFE