Tensió bèl·lica a l’Est

La UE condemna l’atac i anuncia «sancions massives» contra Rússia

  • «No permetrem que Putin reemplaci l’Estat de dret per l’Estat de la força», adverteix la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

  • La Comissió Europea anuncia que proposarà als líders de la UE un paquet de sancions massives per castigar el Kremlin i la seva capacitat per finançar la guerra a Ucraïna

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No han transcorregut ni dotze hores des que la Unió Europea va aprovar la primera ronda de sancions contra el règim de Vladímir Putin apuntant al seu cercle més estret pel reconeixement de la independència de Donetsk i Lugansk. Però l’atac militar llançat aquesta matinada per Rússia sobre Ucraïna obliga Occident a actuar de nou i fer-ho amb urgència i amb tot l’arsenal de sancions que té a la recambra. «Estem davant un acte d’agressió sense precedents dels dirigents russos contra un país sobirà i independent. L’objectiu de Rússia no és només Ucraïna, sinó l’estabilitat a Europa i l’ordre de pau internacional, i en responsabilitzem el president Putin. Avui mateix presentarem un paquet de sancions massives per a la seva aprovació pels líders europeus», ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una breu compareixença abans de la reunió extraordinària del Col·legi de Comissaris.

Davant el deteriorament de la situació a l’est d’Ucraïna, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va convocar ahir una cimera d’emergència a Brussel·les per a aquest dijous a partir de les 20 hores. Sobre la taula els caps d’Estat i de Govern de la UE tindran el paquet de sancions «massives i devastadores» en què fa setmanes que Brussel·les treballa per aïllar Rússia en cas d’invasió d’Ucraïna. «Apuntarem a sectors estratègics de l’economia russa, bloquejant l’accés a tecnologies i mercats que són clau per a Rússia», ha explicat Von der Leyen acompanyada del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que ha anunciat que seran les «més dures» imposades per la UE.

L’objectiu del nou paquet, que preparen en estreta coordinació amb els Estats Units, el Regne Unit, el Canadà, el Japó i Austràlia, és «debilitar l’economia» russa, atacant els interessos del Kremlin i la seva capacitat per finançar la guerra. Per aconseguir-ho hi haurà congelació d’actius russos a la Unió Europea i impediran l’accés dels bancs russos als mercats financers europeus. «El president Putin està tractant de retrocedir el rellotge als temps de l’Imperi rus, però, al fer-ho, està posant en risc el futur del poble rus», ha avisat Von der Leyen instant de nou Putin a treure les tropes del territori d’Ucraïna i advertint que «no permetrem que Putin reemplaci l’Estat de dret per l’Estat de la força».

Les hores més fosques

Malgrat els «esforços sense precedents» portats a terme per la comunitat internacional per aconseguir una solució diplomàtica a la crisi de seguretat provocada pel Kremlin, «Rússia no ha correspost a aquests esforços i, en canvi, només ha optat per una greu i premeditada escalada, que condueix a la guerra», ha lamentat el cap de la diplomàcia europea i per a qui Europa s’enfronta a «les hores més fosques des del final de la Segona Guerra Mundial».

Notícies relacionades

No es tracta només «de la màxima violació de la llei internacional», sinó «dels principis més bàsics de la coexistència humana», i la UE «respondrà de la forma més forta possible», amb les «sancions més dures» mai posades en marxa. «Això no és una qüestió de blocs, de jocs diplomàtics, és una qüestió de vida o mort i del futur de la nostra comunitat internacional», ha afegit, anunciant ajuda urgent a Ucraïna i l’activació d’operacions d’evacuació a les zones afectades pels atacs, inclòs del personal europeu. 

A més de la cimera extraordinària a Brussel·les, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, també ha convocat una reunió d’urgència de consell atlàntic. «Condemno enèrgicament l’atac imprudent de Rússia contra Ucraïna, que posa en risc innombrables vides civils. Aquesta és una greu violació del dret internacional i una greu amenaça per a la seguretat euroatlàntica. Els aliats de l’OTAN es reuniran per abordar la renovada agressió de Rússia».