Tensió a Ucraïna

Macron redobla els seus esforços de pau amb noves trucades a Putin i Zelenski

  • L’Elisi destaca que són «els últims esforços per evitar un conflicte més gran», perquè «el risc de caure en una espiral de violència és molt elevat»

Macron redobla els seus esforços de pau amb noves trucades a Putin i Zelenski
2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

El president de França, Emmanuel Macron, ha redoblat aquest diumenge els seus esforços diplomàtics per abordar l’escalada de tensió que s’està produint a Ucraïna i evitar que degeneri la situació amb dues converses telefòniques amb el president de Rússia, Vladímir Putin, i amb l’ucraïnès Volodímir Zelenski, amb qui ja va parlar dissabte. Aquest mateix matí, el primer ministre britànic, Boris Johnson, afirmava que Rússia planeja «la guerra més gran a Europa des de 1945» i veia com a imminent la invasió d’Ucraïna.

La conversa entre Macron i Putin ha començat a les 10.00 hores i s’ha prolongat durant una hora i 45 minuts. Just després, segons ha informat l’Elisi, el dirigent francès va trucar de nou a Zelenski, una cosa que inicialment no estava prevista.

L’Elisi ha destacat que aquests contactes de Macron són «els últims esforços possibles i necessaris per evitar un conflicte més gran», perquè «el risc de caure en una espiral de violència és actualment molt elevat». Fonts de la presidència francesa han assenyalat que el líder francès no descarta anar de nou a Moscou i Kíev per intentar rebaixar la tensió.

Zelenski va demanar dissabte una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU en vista de l’escalada militar entorn d’Ucraïna, així com més compromís de la comunitat internacional i una revisió de l’actual arquitectura de seguretat mundial. En la seva conversa de dissabte amb Macron, va traslladar al cap d’Estat francès la seva voluntat de no respondre a les «provocacions» russes i li va demanar que expressés a Putin que continua obert al diàleg.

Les gestions per intentar reconduir la crisi s’acceleren. Als EUA, el president Joe Biden ha convocat per a aquest diumenge una reunió del seu Consell de Seguretat Nacional per abordar l’assumpte. «Estem fent tot el que està al nostre abast per eliminar qualsevol raó que pugui donar Rússia per justificar la invasió d’Ucraïna», ha dit Biden.

Notícies relacionades

L’equip d’assessors de Seguretat Nacional de l’Administració Biden ha reiterat en diverses ocasions que des de Washington tenen «motius per creure» que les forces russes atacaran Ucraïna «la setmana que ve, en els pròxims dies», i que l’objectiu principal serà la capital, Kíev.

Mentrestant, a Ucraïna, l’escalada de tensió segueix amb maniobres militars amb armes nuclears, mobilització general de la població masculina a les regions sota control de les milícies prorusses, o fins i tot nous desplegaments d’efectius militars russos entorn de la frontera amb Ucraïna. Lluny d’iniciar la desescalada promesa fa uns dies, el Kremlin i els seus aliats del Donbass han incrementat els seus esforços per escanyar l’Estat ucraïnès mitjançant nous episodis del que s’anomena guerra híbrida. A més, Rússia i Bielorússia han decidit ampliar el temps d’inspecció de les seves forces conjuntes més enllà d’aquest diumenge, quan estava previst el final dels exercicis militars Determinació Aliada 2022.