Manifestacions al Canadà

La policia comença a arrestar líders de la protesta a Ottawa

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

21 dies després que centenars de camions s’instal·lessin al centre d’Ottawa per iniciar una protesta contra els mandats de vacunació i tres dies després que el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, declarés una inèdita emergència federal per manifestacions que s’han transformat en el que considera una «ocupació il·legal», l’acció policial contra els manifestants a la capital canadenca ha començat a ser contundent.

Aquest dijous a la tarda els agents van arrestar dos dels líders més visibles de la protesta. Primer van detenir Chris Barber, un camioner. No gaire més tard va arribar l’arrest de Tamara Lich, una antiga instructora de gimnàstica i treballadora del sector energètic que va militar en un partit que buscava la secessió de tres províncies occidentals del Canadà. Segons l’advocat Keith Wilson, tots dos han sigut imputats amb càrrecs vinculats a donar assessoria sobre delictes contra la propietat i Barber també per d0altres de relacionats amb obstrucció.

Les dues detencions arribaven poc després de la promesa d’«acció imminent» que feia en roda de premsa Steve Bell. «És hora de marxar. El seu temps a la nostra ciutat s’ha acabat i han de marxar», deia Bell, que va quedar interinament al capdavant de la policia d’Ottawa després que dimitís aquesta mateixa setmana Peter Sloly, el cap uniformat que va ser qüestionat per la seva feble resposta a les protestes i que un altre cap policial contractat per rellevar Sloly dimitís després de només dos dies.

Canvi visible

Les coses han canviat des de la declaració d’emergència federal. En els dos últims dies s’ha intensificat visiblement la presència policial i els agents han estat advertint els manifestants que enduririen les seves accions. Es recorda que l’ocupació dels carrers és il·legal i se’ls insta a abandonar la protesta o arriscar-se a arrestos, multes i fins i tot penes de presó. I Bell assegurava en la seva compareixença davant els mitjans que, tot i que volen que la gent se’n vagi voluntàriament i pacíficament, tenen «plans, estratègies i tàctiques per fer que marxin», sense especificar quins.

La policia provincial d’Ontario i la Reial Policia Muntada del Canadà estan col·laborant amb la policia local, amb els tres cossos integrats en un comandament conjunt, i hi ha també recolzaments de la policia de la veïna província del Quebec. A més dels pamflets i missatges públics i de la instal·lació de tanques de seguretat davant monuments i enclavaments destacats del centre, com el Parlament, s’ha establert una «zona segura» dins d’un perímetre en què s’han instal·lat prop de 100 punts de control policial. Aquests bloquegen l’accés al centre als qui no hi viuen, treballen o tenen raons de pes per anar a aquesta zona, com visites mèdiques.

Resistència i debat

Notícies relacionades

Malgrat les accions policials, que alguns vehicles han començat a abandonar el centre i que ha començat una tempesta que podria deixar fins a 20 centímetres de neu, hi continua havent promeses de resistència i permanència de molts dels camioners i dels qui han arribat amb les seves camionetes o cotxes per recolzar les protestes, que ja tenen moltes més reivindicacions que les originals i en què hi ha també corrents extremistes i antigovernamentals.

Mentrestant, a la Cambra dels Comuns del Parlament segueix el debat sobre la declaració d’emergència federal realitzada per Trudeau, que va arribar quan ja s’havia posat fi al bloqueig al pont Ambassador, la via de trànsit comercial més important entre el Canadà i els EUA i que és denunciada com a excessiva tant per conservadors com per grups de defensa dels drets civils. Els parlamentaris tenen autoritat per revocar l’ús de la llei i hi ha prevista una votació dilluns, en què s’espera que els liberals de Trudeau, que governen en minoria, aconsegueixin el vistiplau per mantenir l’emergència amb el recolzament del Nou Partit Demòcrata.