Responsabilitat individual

Suècia elimina des d’avui totes les restriccions per la pandèmia

  • Desapareixeran tots els límits d’aforament en actes públics, així com la recomanació de treballar des de casa, de reduir els contactes en interiors i d’utilitzar al transport públic la mascareta

Suècia elimina des d’avui totes les restriccions per la pandèmia

REUTERS / TT NEWS AGENCY / MARKO SAVALA

1
Es llegeix en minuts
EFE

Suècia ha eliminat des d’aquest dimecres totes les restriccions vigents per la pandèmia de coronavirus a causa de l’alt percentatge de població vacunada i la menor perillositat de la variant òmicron.

Suècia s’uneix així a Dinamarca, primer país de la Unió Europea (UE) a aixecar totes les restriccions el passat dia 1, i ja no considera la covid-19 una malaltia «crítica» per a la societat, tot i que es manté l’alt contagi al país, amb xifres rècord.

La restauració podrà continuar oberta a partir d’avui després de les 23 hores i desapareixeran tots els límits d’aforament en actes públics, així com la recomanació de treballar des de casa, de reduir els contactes en interiors i d’utilitzar al transport públic la mascareta, que a Suècia mai ha sigut obligatòria.

Es mantenen no obstant alguns consells com quedar-se a casa si es tenen símptomes, quarantena de cinc dies per a personal sanitari contagiat i evitar les aglomeracions per als no vacunats.

Els viatgers procedents de la Unió Europea (UE) i de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) podran entrar lliurement a Suècia sense haver de presentar un test de coronavirus.

El 83,8 % dels suecs de més de 12 anys han rebut la pauta completa de la vacuna, i el 53,1 % dels majors d’edat, la dosi de reforç.

Notícies relacionades

Després d’apostar per moltes recomanacions i apel·lar a la responsabilitat individual en la primera onada, les autoritats sueques van introduir més restriccions a partir de la segona a la tardor del 2020 i han mantingut aquesta línia des d’aleshores.

L’índex de mortalitat suec és de 157,31 per cada 100.000 habitants, més del doble que Dinamarca i cinc vegades més que Finlàndia, però per sota de la majoria de països europeus.