Cita electoral

Costa Rica necessitarà una segona volta el 3 d’abril per escollir president

L’expresident José María Figueres s’enfrontarà amb l’economista Rodrigo Chaves, sorpresa de la contesa electoral

Costa Rica necessitarà una segona volta el 3 d’abril per escollir president

AFP / LUIS ACOSTA

2
Es llegeix en minuts

Costa Rica necessitarà una segona volta el 3 d’abril després d’una disputada primera ronda aquest diumenge guanyada per l’expresident José María Figueres, seguit per l’economista Rodrigo Chaves, que es va convertir en la gran sorpresa d’aquestes eleccions. Amb el 63,9% de les meses escrutades, Figueres, expresident entre 1994 i 1998, obté el 27,4% dels vots, mentre que Chaves té el 16,7%, i el predicador evangèlic Fabricio Alvarado suma el 15,4%, segons els resultats del Tribunal Suprem d’Eleccions (TSE).

L’abstencionisme arriba al 40,7%, que seria el número més alt en la història del país. Hi haurà una segona ronda el 3 d’abril, ja que cap dels candidats va arribar al 40% necessari per triomfar aquest diumenge. Per tercera elecció consecutiva, Costa Rica necessitarà una segona volta electoral per escollir el president.

Figueres es va declarar guanyador de la primera volta «per un robust marge» i va agrair als costa-riquenys el suport al seu projecte per «liderar el rescat i la transformació de la nostra Costa Rica». «Avui ha sigut un enorme triomf de la nostra democràcia. Avui ha guanyat Costa Rica, ni la pandèmia ha doblegat l’esperit cívic del nostre poble. Ha pogut més la responsabilitat de tirar endavant el nostre país. Avui tornem a brillar al món», va declarar Figueres. El candidat de 67 anys va criticar la «improvisació» dels governs recents i va assegurar que treballarà perquè Costa Rica «torni a tenir Govern».

Per la seva banda, Chaves, de 60 anys i del Partit Progrés Social Democràtic, va festejar el pas a la segona ronda i va donar les gràcies a la seva família i els electors per haver donat suport a un partit nou.

«Anem a una segona ronda; sí, el partit nou, el més jove d’aquesta campanya. Però deixarem enrere els focs, el conflicte, la confrontació estèril», va declarar Chaves en un discurs. El candidat, que es va convertir en la sorpresa d’aquests comicis, va agrair als votants el suport en el que va ser «una festa cívica democràtica com poques nacions al món poden donar-se el luxe».

Sense irregularitats

«Els nostres desafiaments com a país i societat són enormes i necessitem un nou Govern fort i unit per sortir junts endavant davant els reptes i enormes promeses que aquesta pàtria beneïda té. Tirarem endavant i en sortirem bé», va declarar. Chaves va prometre iniciatives per millorar l’economia del país i va prometre que si arriba al Govern governarà amb justícia per a tota la població.

Notícies relacionades

El procés electoral d’aquest diumenge es va portar a terme en calma i sense irregularitats serioses, segons les autoritats electorals.

Els Missió d’Observadors Electorals de l’OEA va destacar que durant el dia hi va haver ordre i confiança dels actors en el procés electoral del país i que a mitja jornada no havia rebut reports d’irregularitats. 

Temes:

Costa Rica