Quatre dies de treball

Menys de dos metres per rescatar el Rayan

Els tècnics de salvament del Marroc caven a contracorrent i sense informació sobre l’estat de salut del nen

Menys de dos metres per rescatar el Rayan

AFP

3
Es llegeix en minuts

El Marroc està enganxat al telèfon. Tots els ulls miren al pou en què el Rayan, de cinc anys, va caure dimarts. El rescat ha arribat a la fase final, els operaris estan cavant a contracorrent i segons les últimes informacions queden menys de dos metres per arribar on es troba el petit. Aquest pou es troba a pocs metres de casa seva, al llogarret d’Ighran, una zona rural i muntanyosa al nord del Marroc.

El rugit de les excavadores ha callat i ha donat pas al silenci. L’equip de rescat està cavant a mà l’últim tram del túnel horitzontal que els portarà fins on es troba el Rayan. Els esllavissaments de terra i les roques estan obligant els operaris a treballar amb més precaució que mai, mentrestant, el país segueix en suspens amb l’esperança que aquest malson acabi aviat.

Actualment es desconeix quin és l’estat de salut del nen, tot i que els equips sanitaris el segueixen de prop gràcies a una càmera que han introduït al pou, també li han subministrat aigua amb sucre i oxigen des del primer moment. Fins a l’exterior del pou també s’ha desplaçat un helicòpter per poder traslladar el Rayan al més aviat possible a l’hospital una vegada l’aconsegueixin treure.

A l’exterior del pou cares de cansament, però ningú perd l’esperança, ja són quatre dies de treball sense treva. A pocs metres dels operaris també s’han reunit centenars de persones, algunes després de recórrer centenars de quilòmetres, per ser a prop de la família. Tots esperen notícies. «Conservo l’esperança que el meu fill surti viu d’aquest pou», va afirmar divendres a la nit el pare de Rayan a la televisió pública 2 M. «Agraeixo a totes les persones mobilitzades i a aquelles que ens recolzen al Marroc i altres llocs», ha dit. 

Segons fonts sobre el terreny, les autoritats han bloquejat la carretera d’accés al punt on es produeix el rescat per evitar aglomeracions. 

El difícil rescat

El pou, de 32 metres de profunditat i uns 50 centímetres d’ample, és a pocs metres de casa seva. En un primer intent l’equip de rescat va intentar accedir al forat, però no van aconseguir arribar al nen, també van intentar eixamplar el conducte, però tampoc va ser viable pel risc de despreniment. Finalment, van optar per cavar un forat paral·lel al pou, primer amb maquinària pesant, però ara la part final del rescat la porten a cap operaris especialitzats. 

Divendres es va produir un despreniment al conducte que estaven excavant que va obligar l’equip a assegurar el túnel amb grans tuberies de formigó, una tasca que ha alentit els treballs. La paraula més repetida és ‘prudència’, s’avança a poc a poc per evitar riscos, han apuntat les autoritats del país.  

Onada de solidaritat

Notícies relacionades

Les xarxes socials s’han convertit en un tsunami de solidaritat, milers de missatges de dins i fora del país que envien força a la família. Molts dels vídeos en directe que retransmeten el rescat sumen més de 50.000 espectadors. Molts missatges també demanen resar pel petit Rayan. Divendres, dia sagrat per als musulmans, les pregàries de totes les mesquites del país també van estar protagonitzades pel rescat del Rayan.

Les institucions del país s’han sumat als missatges de recolzament: aquest matí l’ambaixada espanyola al Marroc, a través del seu Twitter, també ha mostrat la seva solidaritat, «tots els nostres pensaments amb el petit Rayan i el poble del Marroc, esperant un desenllaç feliç», han publicat. 

Temes:

Marroc Rescats