Programa nuclear

L’Iran jutja insuficient l’aixecament d’algunes sancions pels EUA

Les mesures permeten a altres països i empreses participar en el programa nuclear civil de l’Iran sense que se’ls apliquin sancions nord-americanes

L’Iran jutja insuficient l’aixecament d’algunes sancions pels EUA

Abedin Taherkenareh / EFE

1
Es llegeix en minuts

L’Iran ha qualificat aquest dissabte de «bons però no suficients» els passos fets pels Estats Units per aixecar algunes de les sancions relacionades amb el programa nuclear civil de la república islàmica. El Departament d’Estat nord-americà va indicar el divendres que restablia les derogacions clau que protegien de l’amenaça de sancions nord-americanes els països i empreses estrangeres involucrats en projectes nuclears no militars. La mesura de Washington es pren com a pas tècnic necessari per tornar a l’acord subscrit el 2015 entre l’Iran i les grans potències mundials.

La represa de les derogacions, interrompudes el 2020 per l’expresident republicà Donald Trump, permet a altres països i empreses participar en el programa nuclear civil de l’Iran sense que se’ls apliquin sancions nord-americanes, en nom de la promoció de la seguretat i la no-proliferació nuclear. La iniciativa presa per l’administració de Joe Biden sembla un gest notable cap a l’Iran quan a Viena les negociacions per salvar l’acord nuclear iranià del 2015 entren a la recta final.

Reactor de Teheran

Notícies relacionades

El 2018, el llavors president Donald Trump va retirar els Estats Units de l’acord i va restablir la major part de les sancions econòmiques nord-americanes contra l’Iran. El maig del 2020, quan Trump no va poder doblegar la república islàmica per obtenir un «millor acord», la seva administració va acabar per suprimir també altres exempcions relatives al reactor de Teheran, destinat a la investigació, i el d’Arak, modificat sota el control de la comunitat internacional per fer impossible la producció de plutoni per a ús militar.

«L’aixecament d’algunes sancions pot, en el veritable sentit de la paraula, traduir-se en bona voluntat. Els nord-americans en parlen, però cal saber que el que figura als papers és bo però no suficient», va dir Hossein Amir Abdollahian citat per l’agència de notícies ISNA. «Li hem dit a la part nord-americana, a través de certes persones (...), que mostri la seva bona voluntat a la pràctica», va afegir el cap de la diplomàcia iraniana, i va afegir que el seu país esperava «una cosa concreta».