L’escàndol ‘partygate’

Dimiteix part de la cúpula de Boris Johnson després de l’escàndol de les festes a Downing Street

El primer ministre britànic ha perdut quatre influents ajudants

Dimiteix part de la cúpula de Boris Johnson després de l’escàndol de les festes a Downing Street

REUTERS TV

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha perdut aquest dijous quatre influents ajudants després de l’escàndol del ‘partygate’ a Downing Street, debilitant encara més la seva posició.

Downing Street ha anunciat en un comunicat que ha acceptat la dimissió de Martin Reynolds, el secretari en cap de Boris Johnson que havia enviat un correu electrònic a un centenar de persones convidant-los a una festa de copes el maig del 2020, i del seu cap de Gabinet Dan Rosenfield, un any després d’haver arribat.

El primer ministre els ha agraït la seva «important contribució al Govern», incloent el seu treball durant la pandèmia i la recuperació econòmica, ha afirmat un portaveu en un comunicat. «Es mantindran en el càrrec fins que es nomenin els seus successors», ha afegit.

Les dimissions

L’anunci de les sortides va anar precedit, a primera hora del dia, per la dimissió de Munira Mirza, cap de política de Downing Street, i del cap de comunicació Jack Doyle, que suposadament va estar en una de les festes infractores.

Mirza va criticar Boris Johnson per fer una acusació «enganyosa» contra el líder de l’oposició quan es defensava al Parlament després que un informe intern condemnatori sobre les reunions de Downing Street l’acusés d’«errors de lideratge».

El primer ministre havia acusat el líder del Partit Laborista, Keir Starmer, de permetre que la desapareguda exestrella de la BBC Jimmy Savile s’escapés de la justícia quan era el cap de la fiscalia britànica. I l’ús d’aquesta acusació, molt estesa en els cercles conspiradors i d’extrema dreta, va provocar una protesta.

Starmer va acusar Johnson de repetir «teories conspiradores feixistes per guanyar punts polítics barats». «No hi havia cap base raonable o justa per fer aquesta afirmació», va escriure Munira Mirza, cap de Política de Downing Street, en la seva carta de dimissió publicada a la web de la revista ‘The Spectator’.

Va ser una «referència partidista i inapropiada a un espantós cas d’abús sexual infantil», va dir. Malgrat la seva petició, «no s’ha disculpat per l’efecte enganyós que ha causat», va continuar.

Exmembre de l’extint Partit Comunista Revolucionari, Munira Mirza va treballar amb Boris Johnson quan va ser l’alcalde de Londres entre el 2008 i el 2016.

Més baixes

Downing Street ha confirmat el seu adeu, així com la del director de Comunicació Jack Doyle.

Notícies relacionades

Segons el tabloide ‘Daily Mail’, va dir als seus col·laboradors que sempre havia sigut la seva intenció marxar dos anys després d’assumir el càrrec el 2020, inicialment en un lloc inferior, i que la seva vida familiar s’havia ressentit molt per l’escàndol de les últimes setmanes.

Downing Steet va destacar l’«agraïment» de Boris Johnson als dos exassessors per la seva «contribució al Govern».

Temes:

Boris Johnson