Violència contra el periodisme

Un quart periodista és assassinat a Mèxic el 2022

  • Roberto Toledo va perdre la vida en mans de tres homes que el van tirotejar en un inici d’any tràgic per a la professió al país

Un quart periodista és assassinat a Mèxic el 2022

Raquel Natalicchio/ZUMA Press Wi / DPA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’advocat i periodista mexicà Roberto Toledo, membre de l’equip del portal de notícies ‘Monitor de Michoacán’, ha sigut assassinat aquest dilluns a trets per tres individus que el van atacar a la sortida de l’oficina al municipi de Zitácuaro, a l’estat de Michoacán. «L’equip de ‘Monitor Michoacán’ ha estat rebent amenaces de mort el dia d’avui. Finalment, aquestes amenaces s’han complert», ha denunciat el director del portal informatiu, Armando Linares, a través d’un vídeo a Facebook en què ha informat del seu assassinat.

Segons les dades preliminars recollides per la premsa mexicana, als 55 anys, Toledo ha sigut cosit a trets al garatge de la seva oficina per tres individus armats que li han disparat i han fugit. «Li han disparat de manera roïna i covarda», ha lamentat el seu cap amb la veu entretallada, afectat per la pèrdua del seu company. Al seu judici, les «corrupcions i [els] governs corruptes de funcionaris i polítics» han portat a la mort un dels seus companys. «Nosaltres no estem armats. Nosaltres no portem armes. La nostra única defensa és una ploma, una llibreta», ha advertit Linares.

Notícies relacionades

A les 13.00 hores (hora local) el periodista ha mort en un hospital de Zitácuaro com a conseqüència de les ferides de bala, tal com recull el ‘Diario de Coahuila’. És el quart periodista assassinat el 2022 a Mèxic, un acte de violència que es dona enmig d’un clima d’indignació desencadenat entre els periodistes mexicans després de l’assassinat la setmana passada de la reportera Lourdes Maldonado davant el seu domicili, a Tijuana. El Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ, per les seves sigles en anglès), ha notificat entre 1992 i 2021, 138 periodistes assassinats a Mèxic, el país més mortífer del món per a la premsa.

La Fiscalia de Michoacán ha obert una investigació per aclarir el crim i el Govern ha condemnat l’assassinat de Toledo. «El Govern de Mèxic condemna l’assassinat del periodista Roberto Toledo del portal Monitor Michoacán. Treballarem en conjunt amb el govern estatal i municipal per aclarir el cas; no permetrem la impunitat. Defensem la llibertat d’expressió i el dret a la informació», ha assegurat el portaveu de la Presidència, Jesús Ramírez Cuevas en el seu perfil de Twitter.