Gairebé la meitat del cens

La participació en les eleccions de Portugal trenca els pronòstics i supera la del 2019

  • Els electors contagiats o en aïllament podran sortir de casa per votar entre les 18.00 hores i les 19.00 hores, quan ja hagi votat el gruix de la població

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Ministeri d’Administració Interna de Portugal ha informat que la participació fins a les 16.00 hores en les eleccions anticipades ha arribat a un 45,66%, set punts més que en els comicis del 2019. Es tracta de l’índex de participació més alt en les últimes cinc eleccions legislatives malgrat els presagis d’una alta abstenció pel coronavirus. Així, gairebé la meitat del total de 10.820.337 inscrits en el cens havien votat a primera hora de la tarda, segons el butlletí del Ministeri.

El president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, ha destacat la importància d’aquesta dada de participació perquè «votar és una prova de vitalitat i democràcia». Rebelo de Sousa ha votat al llogarret de Celorico de Basto, al nord del país. «Tenim un dia excepcionalment bonic. Per això no hi ha raó per no anar a votar», ha argumentat després de destacar l’alta assistència.

«És bo. Si continua així. Encara queden els aïllats, que són molts», ha apuntat. Els electors contagiats o en aïllament podran sortir de casa per votar entre les 18.00 hores i les 19.00 hores, quan ja hagi votat el gruix de la població. Es tracta d’un horari preferencial per a aïllats, però no exclusiu.

Vot per correu

Notícies relacionades

«Espero que sigui possible exercir aquest dret. Hi ha un sistema de seguretat que permet venir sense perjudicar ningú, reduint l’abstenció i augmentant la participació», ha apuntat. Al ser interrogat per la seva decisió de dissoldre el Parlament, Rebelo de Sousa no ha volgut especular. «Està fet. Està fet. Ara s’ha de mirar cap al futur», ha sentenciat.

A la xifra de participació s’ha de sumar els 315.785 votants que ja han exercit el seu dret de forma anticipada, segons les dades remeses pels 308 municipis a l’Administració Electoral. Aquest diumenge Portugal vota una nova Assemblea Nacional en uns comicis convocats pel Govern de Costa, després del rebuig de la Cambra a la seva proposta de pressupostos. Les enquestes auguren un resultat molt similar a l’actual, amb un Partit Socialista (PS) al capdavant, però sense prou majoria per governar en solitari.

Temes:

Portugal